ΡΩΤΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ - ΠΑΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ...

Η δημοσιοποίηση της πρόθεσής μας να κάνουμε ημερίδα στο Πολύδροσο Θεσπρωτίας και με θέμα σχετικό με το εκεί μουσείο, έγινε μήνες πριν.  Στην πραγματικότητα μάλιστα ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε συστηματικά  από τις 18 Αυγούστου του 2014. Όταν οργανώσαμε ομαδική επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο Πολυδρόσου για τα μέλη της Αδελφότητάς μας.



Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε άλλες ημερίδες στην Αθήνα, μία και στο Ναύπλιο, ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους, διαβάσαμε βιβλία, μελετήσαμε υλικό σχετικό με το μουσείο του Πολυδρόσου, την ιστορία του χωριού. Αρχίσαμε να δομούμε το πλαίσιο. Ξεκλέβοντας τις καλύτερες ιδέες, σημειώνοντας τα αρνητικά που πρέπει να αποφύγουμε. Συγκεκριμένα:

Γνωρίσαμε στις 22/10/2014 την "Αγγελική" του Μουσείου Παιδείας του πανεπιστημίου Αθηνών και μαγευτήκαμε. Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του μουσείου και πήραμε το πρώτο θετικό μήνυμα πως ενδιαφέρονται να έρθουν στην ημερίδα μας.  Μας φάνηκε παράξενο. Θα έρθουν 500 χιλιόμετρα μακριά; Και όμως αποδείχτηκε πως το εννοούσαν!




Στις 7/12/2014 βρεθήκαμε για ημερίδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά. Και τρεις μέρες αργότερα παρακολουθήσαμε το βιωματικό σεμινάριο που τη συμπλήρωνε. Για το πώς οργανώνουμε μια διδακτική επίσκεψη σε μουσείο.



Στις 25 Μαρτίου 2015 οργανώσαμε επίσκεψη για τα μέλη της Αδελφότητας στο νέο μουσείο της Ακρόπολης.



Και στις 29 του μήνα εκδρομή στον Ακροκόρινθο και στην Αρχαία Κόρινθο. Με σκοπό να μάθουμε στην πράξη πως συντονίζουμε μια ομάδα ενηλίκων σε τέτοιες περιπτώσεις. Αλλά και να καλλιεργήσουμε στα μέλη μας το ενδιαφέρον για τα μουσεία.



Στις 2/4/2015 κάναμε εφαρμογή στη διδακτική επίσκεψη μαθητών στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας.



Στις 4/4/2015, Σάββατο του Λαζάρου, μια ακόμη ημερίδα, στο Μαράσλειο, με θέμα "Μουσείο και Παιδί".



Στις 5/4/2015 επίσκεψη το Μουσείο Σχολικής Ζωής και περπάτημα στην Πλάκα συμμετέχοντας στο πρόγραμμα "Στα βήματα του Παπαδιαμάντη".



Αμέσως μετά το Πάσχα επισκεφθήκαμε το Πολύδροσο και είχαμε σειρά επαφών για να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία και τη συγκατάθεση για διοργάνωση ημερίδας. Μιλήσαμε με τον πρόεδρο της κοινότητας Πολυδρόσου, τον πρόεδρο του Φιλοπροόδου Συλλόγου Πολυδροσιτών, τον διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, τη σχολική σύμβουλο προσχολικής αγωγής Θεσπρωτίας, τον υπεύθυνο του μουσείου του ΦΣΠ. Και με τη δήμαρχο Σουλίου στο τηλέφωνο μόνο αφού δεν καταφέραμε να βρούμε ελεύθερο χρόνο για συνάντηση από κοντά.



Γυρίζοντας στην Αθήνα βάλαμε μπροστά το πρόγραμμα. Η ημερομηνία ήταν πια καθορισμένη. Για την Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015. Τα πλάνα άρχισαν να καταστρώνονται και κορυφαίο βέβαια θέμα ήταν το κλείσιμο εισηγητών.

Στις 18 Απριλίου 2015 με τη βοήθεια μιας κορυφαίας Ελληνίδας ξεναγού, της κ. Διοτίμας Λιαντίνη, ξεναγήσαμε τα μέλη της Αδελφότητας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Ξέροντας πως έχει κάνει διδακτορικό με θέμα: "Το Μουσείο και η Διδακτική της ιστορίας, του πολιτισμού και της τέχνης".  Της κάναμε πρόταση να είναι κοντά μας και στην ημερίδα. Δυστυχώς είχε ήδη κλείσει εκείνο το διάστημα άλλη υποχρέωση.



Συνεχίσαμε τις επαφές μας προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε τους καλύτερους και ταυτόχρονα να υπάρχει ένας οργανικός δεσμός ανάμεσα στις εισηγήσεις. Να μην είναι μια στο καρφί και μια στο πέταλο.

Στις 9/5/2015 μια ακόμη ημερίδα. Διημερίδα για την ακρίβεια.  Στα Ράλλεια πειραματικά σχολεία. Με εκλεκτό επιτελείο ομιλητών και άψογη διοργάνωση. Θέμα: "Αφήγηση και Ακρόαση". Και μπορεί το θέμα να μη μαρτυρά αλλά πραγματικά πήραμε πάρα πολλά από την εκδήλωση αυτή. Ιδιαίτερα από την εισήγηση του διευθυντή του σχολείου με τίτλο: "Ο αφηγηματικός λόγος των ερειπίων" αλλά και το βιωματικό εργαστήρι για την ψηφιακή αφήγηση.



Στις 18 Μάη ξανά στο Μουσείο Σχολικής Ζωής. Παγκόσμια ημέρα των Μουσείων. Και ημερίδα για εκπαιδευτικούς με θέμα το σχεδιασμό προγράμματος για την επίσκεψη μαθητών σε μουσείο. Με την εξαίρετη στο αντικείμενο κ. Μαρίζα Ντεκάστρο.

Στις 23 Μάη ημερίδα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Νέα Κίο, στο Ναύπλιο. Εδώ το αντικείμενο ήταν το περιβαλλοντικό μονοπάτι που αναδεικνύει μια πόλη και τα αξιοθέατά της.



Μέσα από όλη αυτή τη  διαδικασία προετοιμαστήκαμε. Μην αφήνοντας βιβλίο και υλικό σχετικό να μην το διαβάσουμε και να πάρουμε ιδέες.

Και φυσικά ήρθαμε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους για να επιλέξουμε εισηγητές ή και να οργανώσουμε παράλληλες δράσεις. Μιλήσαμε στα τηλέφωνα, ανταλλάξαμε υλικό. Βγήκε ένα πρώτο πρόγραμμα, διορθώθηκε, βγήκε η πρόσκληση, φτιάχτηκε με βοήθεια γραφίστα η αφίσα. Ανέβαινε υλικό στο διαδίκτυο, ετοιμαζόταν εκπαιδευτικό υλικό.  Ένας οργασμός δουλειάς που άρχισε να έχει τα πρώτα θετικά του αποτελέσματα. Η Πανηπειρωτική πρώτα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μετά, μας έθεσαν υπό την αιγίδα τους. Αργότερα και ο Δήμος Σουλίου δήλωσε συνδιοργανωτής.

Κλείσαμε με τη ΘΕΑΤΟ την προβολή ταινίας. Μας ζητήθηκε από το ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ να κάνουν κι εκείνοι τοποθέτηση. Άρχισαν και οι δηλώσεις συμμετοχής από εκπαιδευτικούς. Τηλέφωνα συνεχώς και με το χωριό, να ετοιμαστεί ο χώρος, να κοπούν χόρτα, να κανονιστούν τα κεράσματα στο Μεσοχώρι, να συνεννοηθούμε για το κρασάκι και τις πίτες...

Ήταν ένα ωραίο ταξίδι. Που έληξε απότομα πριν από λίγες ημέρες. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Ιουνίου. Ενώ τελείωνα τις λεπτομέρειες του εκπαιδευτικού πακέτου. Με πήραν τηλέφωνο. Ο Τσίπρας έκανε διάγγελμα. Πάμε για δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου.

Κόκαλο.

Και τώρα εσείς με ρωτάτε να σας πω τι θα γίνει στις 5 Ιουλίου.  Και να βγάλω ανακοίνωση. Ωραία. Σας την έβγαλα. Την ψυχή μου ολόκληρη. Ένα όνειρο ζωής. Που κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα μέσα σε λίγα λεπτά.

Από την πρώτη στιγμή που έμαθα για το δημοψήφισμα, ανάρτησα την είδηση πως λόγω δημοψηφίσματος η ημερίδα αναβάλλεται. Γιατί δε μου έκανε καρδιά να γράψω: Ακυρώνεται οριστικά.

Ορίστε λοιπόν το είπα και αυτό. Πως δεν άντεχα να το πω με αυτή τη λέξη. Να με συμπαθάτε. Το λέω τώρα. Και λαμβάνοντας υπόψη και τις δραματικές εξελίξεις στη συνέχεια.

Κανένα περιθώριο δεν υπάρχει να μετατεθεί η ημερομηνία στη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού. Με τις τράπεζες κλειστές. Με τα βενζινάδικα να έχουν ουρές. Μην ξέροντας τι άλλο θα μας ξημερώσει. Κυριολεκτικά. Αφού τελευταία μέσα στα άγρια μεσάνυχτα μαθαίνονται τα νέα που φέρνουν τα πάνω κάτω στη ζωή μας.

Κι εγώ, ειλικρινά, δεν αντέχω να ξαναβάλω μπροστά μια νέα εκδήλωση.  The game is over, είπε εκείνος ο τύπος στις Βρυξέλλες και η ελληνική κυβέρνηση πήγε σε δημοψήφισμα. Παρομοίως να πω κι εγώ "Η Ημερίδα is over".

Ξέρω πως κάποιοι στενοχωρήθηκαν πολύ. Άλλοι μπορεί και να χάρηκαν. Και για τους πολλούς "σιγά τα ωά". Εδώ ο κόσμος καίγεται. Οι ημερίδες μας μαράνανε.

Και για μένα; Καβάφης! Για μένα όλο αυτό ήταν ένα ωραίο ταξίδι. Έμαθα πολλά, συνάντησα συντρόφους για Ιθάκη, είδα και την ασκήμια των ανθρώπων και έγινα πιο σοφή.

Εξηγώ μάλιστα πως η αναβολή για τις επόμενες μέρες δεν είναι ανέφικτη μόνο λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Από την αρχή που κουβεντιάσαμε το όλο ζήτημα με τον κ. Νάτση, τον διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, καταλήξαμε πως πρέπει το αργότερο να γίνει μέσα στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου. Μετά οι εκπαιδευτικοί σκορπίζουν για διακοπές. Το ίδιο μου είχαν τονίσει και αρκετοί εισηγητές. Κι ακόμη το χωριό μας έχει πληγεί το τελευταίο διάστημα από πολλούς θανάτους και πια έχουμε μπει στον κύκλο των μνημοσύνων. Πώς μπορείς να διαταράξεις τα έθιμα και τον πόνο των ανθρώπων με ημερίδες;

Δε γίνεται. Πολύ απλά δε γίνεται. Κι όταν κάτι δε γίνεται, το παίρνεις απόφαση. Τι άλλο να κάνεις; Να βάλεις τα κλάματα;

Κι όσοι πραγματικά είχατε μοιραστεί μαζί μου αυτό το όνειρο, δώστε μου λίγο χρόνο. Να συνέρθω. Μη με πιέζετε τόσο εδώ και τώρα να βγάλω εξαγγελία. Στο κάτω κάτω υπάρχει και ένα συλλογικό όργανο που θα πρέπει να πάρει τις σχετικές αποφάσεις. Η Αδελφότητα Πολυδροσιτών. Θα συνεδριάσει σε λίγες ημέρες. Θα εξετάσει την κατάσταση. Θα πάρει αποφάσεις.

Μπορεί η αναβολή να ήταν υποχρεωτική λόγω δημοψηφίσματος. Μα τα περαιτέρω θα τα αποφασίσει το ΔΣ της Αδελφότητας.

Έχω κάποιες σκέψεις. Μα δεν είναι της παρούσης να τις ανακοινώσω.

Κρατήστε πως στις 5 Ιουλίου γίνεται δημοψήφισμα. Και φυσικά δεν μπορεί ταυτόχρονα να γίνει ημερίδα. Αυτό απορώ που το ρωτάτε. Είναι δυνατόν; Σε μέρα εκλογών; Πώς; Αλλά και πού;;;  Ο χώρος που θα κάναμε την ημερίδα είναι εκλογικό κέντρο.

Αλλά και το επόμενο διάστημα είναι παντελώς αδύνατον να ξαναστήσουμε εξαρχής την εκδήλωση. Τόσοι άνθρωποι να ξανασυντονιστούμε σε κοινή ημερομηνία.

Το κρίμα είναι τόσες εισηγήσεις που ετοιμάστηκαν...

Κάτι ελπίζω θα βρεθεί.  Να μην πάει χαμένος τόσος κόπος.

Δώστε μας όμως χρόνο. Τέτοια πράγματα δε γίνονται στο ποδάρι. Θα δούμε πώς, θα δούμε πότε, θα εξετάσουμε και του πού και το πώς.



Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Όταν έκλεισα κέντρο να κάνω αποκριάτικο χορό της Αδελφότητας, για 25 Γενάρη, έγιναν εκλογές.

Πού να φανταστώ ότι βάζοντας την ημερίδα στις 5 Ιουλίου θα προκαλούσα και δημοψήφισμα;

Και χωρίς πλάκα: 

Είναι τόσο σοβαρό το διακύβευμα, που χαλάλι! Για την Ελλάδα ρε γαμώτο!

Οφείλω μάλιστα να παραδεχθώ και δημόσια πως όλο αυτό το πάθος για την ημερίδα, το τρέξιμο, τα ξενύχτια, η επιμονή να έχουμε το καλύτερο, γινόταν γιατί μέσα μου έκαιγε, όπως και σε κάθε Έλληνα πιστεύω,  η αγωνία για τις πολιτικές εξελίξεις. Για το μέλλον του τόπου και του λαού μας. 

Και μην ακούσω κουλά για το τι θα κάνει ο λαός. Να πιστεύουμε στη δημοκρατία και όχι μόνο στα λόγια. Ο λαός μας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για τη μοίρα του. Και ό,τι πει, να το σεβαστούμε όλοι. Ταιριάζει δεν ταιριάζει με την προσωπική μας γνώμη. 


ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ; (οι νέες αντιλήψεις)



Η ημερίδα που οργανώνουμε στο χωριό μας, με αφορμή το λαογραφικό μουσείο που έχει ιδρύσει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολυδροσιτών, είναι ανάγκη να κατανοηθεί πως δεν αφορά αποκλειστικά το συγκεκριμένο μουσείο μα ούτε και τα μουσεία μόνο. Μας ενδιαφέρει η διττή σχέση των μουσείων με τα σχολεία, όπως αυτή εξετάζεται υπό το πρίσμα των σύγχρονων αντιλήψεων της Μουσειολογίας και της Μουσειοπαιδαγωγικής. Σχέση που έχει απασχολήσει πολλούς σε διεθνές επίπεδο και τα τελευταία χρόνια ο προβληματισμός για την ορθή αξιοποίηση των μουσείων εκ μέρους της εκπαίδευσης έχει φτάσει και στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στην περιοχή της Δ' Αθήνας, όπου ζω και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός,  οργανώθηκαν αυτή τη χρονιά τουλάχιστον 3 ημερίδες για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με αντικείμενο τις επισκέψεις σε μουσεία:

1. "Το σχολείο του χθες με τα μάτια του σήμερα" (Παρουσίαση του Μουσείου Παιδείας του Πανεπιστημίου Αθηνών)
3. "Ταξίδι στο παρελθόν -  Ναύπλιο. Μια βιώσιμη πόλη" (πρόγραμμα του ΚΠΕ Νέας Κίου)

Μια αξιόλογη επίσης ημερίδα οργάνωσε η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης:

"Παιδί και Μουσείο" (στο Μαράσλειο ΔΔΕ, στις 4 Απριλίου 2015)

ενώ το Μουσείο Σχολικής Ζωής οργάνωσε στη συνέχεια και εργαστήρι για εκπαιδευτικούς με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μουσείων (18 Μάη), με θέμα:


και αντικείμενο το σχεδιασμό προγράμματος από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς για την επίσκεψη σε μουσείο.

Μέσα από όλον αυτό τον οργασμό ημερίδων, σεμιναρίων και εργαστηρίων προβάλλει το εύλογο συμπέρασμα πως η σχέση των σχολείων με τα μουσεία, αλλά και το αντίστροφο, αποτελεί σημαντικότατο ζήτημα σήμερα, τόσο για την εκπαίδευση όσο και για τα μουσεία.

Στην περίπτωση τη δική μας, του Πολυδρόσου Θεσπρωτίας, αξίζει να σημειώσουμε πως εδώ και δεκαετίες έχει απασχολήσει το ζήτημα ένα ολόκληρο χωριό! Ήταν μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1970 που ο νεοϊδρυθείς Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολυδροσιτών έθεσε ως σκοπό της ίδρυσής του και τη δημιουργία λαογραφικού μουσείου και πολύ σύντομα κατάφερε να τον υλοποιήσει με τη βοήθεια όλων των συγχωριανών:

   

Αρχικά για την οργάνωση του μουσείου εργάστηκαν δύο εκπαιδευτικοί, ο δάσκαλος Θεόφιλος Λαμπρίδης, και ο φοιτητής τότε της Φιλολογίας, Γρηγόρης Μαρτίνης. Η επαγγελματική τους ιδιότητα μαρτυρά αυτόματα και τη στενή σχέση από εκείνη την εποχή της εκπαίδευσης με τα μουσεία.

Μια σχέση που τα τελευταία χρόνια,  με την επέκταση και ανανέωση του μουσείου που έγινε επί προεδρίας του Αλέξανδρου Λαμπρίδη και με επικεφαλής τον υπεύθυνο για το μουσείο μας, Θωμά Φώτση, ολοκληρώθηκε μέσα από τη δημιουργία του τμήματος: "Βλαχωρίτες και Γράμματα".



Όλα αυτά για μας, την Αδελφότητα των απανταχού Πολυδροσιτών, στάθηκαν το μαγικό ερέθισμα για το ταξίδι που σχεδιάζουμε. Την ημερίδα "Μουσεία και Σχολεία", στις 5 Ιουλίου 2015, στο Πολύδροσο Θεσπρωτίας. Καθώς μάλιστα περιλαμβάνονται και στο δικό μας καταστατικό, στο άρθρο 2,  οι ακόλουθοι σκοποί:

β) Η κατασκευή και συντήρηση χρήσιμων για την κοινότητα έργων και η δραστηριοποίηση με κατεύθυνση την πολιτιστική άνοδο του χωριού, τη διάσωση της παράδοσης και διάδοση των ηθών και εθίμων καθώς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.δ) Ανάπτυξη καλλιτεχνικής δραστηριότητας δια της δημιουργίας τμημάτων ερασιτεχνικού θεάτρου, χορωδίας, χορού (εθνικών χορών) μουσικής και εκθέσεων και λοιπών Πολιτιστικών εκδηλώσεων ως  και Πολιτιστικών Συνεδρίων και Σεμιναρίων.ε) Η οργάνωση και παρουσίαση στην Αθήνα και στο χωριό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εκδηλώσεων πνευματικού, καλλιτεχνικού  και πολιτιστικού χαρακτήρα. Οι παραπάνω εκδηλώσεις δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Θέλουμε με την ημερίδα αυτή να προσθέσουμε και το δικό μας μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια όλων των προηγούμενων που αγωνίστηκαν για τη δημιουργία αλλά και τη διαρκή ανανέωση του λαογραφικού μουσείου του χωριού μας. Και όχι μόνο...  Διότι εδώ οφείλουμε να προσθέσουμε και τη συνεχή και πολυετή μέριμνα ενός ολόκληρου χωριού για την ανάδειξη και της εκκλησιάς του χωριού μας, του Αη - Δημήτρη,  που φέρεται να έχει πρωτοχτιστεί στα 1577 και συγκαταλέγεται σήμερα στα διατηρητέα μνημεία ολόκληρης της Ηπείρου.



Τον Αη - Δημήτρη που αποτελεί και σύμβολο της Αδελφότητας ενώ η γιορτή του στις 26 Οκτώβρη έχει οριστεί ως επέτειος της ίδρυσης του σωματείου μας. Καθώς φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ίδρυση της Αδελφότητας, και θέλουμε να τιμήσουμε την πορεία της για τόσες δεκαετίες, θεωρήσαμε χρέος μας τη διοργάνωση ημερίδας που θα αναδείξει ως απαραίτητο στοιχείο των επισκέψεων μαθητών στο χωριό μας το συνδυασμό της ξενάγησης στο μουσείο με την επίσκεψη και στο ξεχωριστό μνημείο του Πολυδρόσου, τον Άγιο Δημήτριο.


Ένας λόγος παραπάνω που ο Άγιος Δημήτρης στέγασε στο χαγιάτι του και τους μαθητές του χωριού. Στα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι επομένως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της εκπαίδευσης του τόπου μας και ένα από τα κτίρια του Πολυδρόσου που στέγασαν  κατά καιρούς το σχολείο μας.

Εξάλλου αυτό επιβάλλει και η σύγχρονη Μουσειοπαιδαγωγική. Ενταγμένη στον ευρύτερο κλάδο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Την ολιστική προσέγγιση ενός μουσείου.  Να συνδυάζεις δηλαδή την επίσκεψη σε ένα μουσείο με τη γνωριμία του "πεδίου" από το οποίο προέκυψε, επηρεάστηκε, σχετίζεται...

Για να γίνει κατανοητή αυτή η νέα αντίληψη, θα θυμίσουμε το αίτημα επιστροφής  των γλυπτών του Παρθενώνα. Γιατί ζητάμε από το Βρετανικό Μουσείο να τα παραχωρήσει στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης; Μα για να βρίσκονται κοντά στην ίδια την Ακρόπολη. Να μπορεί ο επισκέπτης να συνδυάσει τις επισκέψεις του και στο μουσείο αλλά και στο μνημείο. 

Παρόμοια τα ναυτικά μουσεία φροντίζουμε να τα δημιουργήσουμε κοντά στη θάλασσα και σε λιμάνια. Να τα ποτίζει το ιώδιό της κι ο φλοίσβος της να συντροφεύει τους επισκέπτες. 

Αλλά και εντάσσουμε τις επισκέψεις στα μουσεία σε project που περιλαμβάνουν και άλλες δραστηριότητες των μαθητών. Πχ για τα ναυτικά μουσεία μιλώντας το project μπορεί να αφορά ευρύτερα τη σχέση με τη θάλασσα όπως: Περιβαλλοντικό πρόγραμμα για τη θάλασσα, εμπλουτισμένο με βιωματική γνωριμία των παιδιών με το άθλημα της ιστιοπλοΐας, εθελοντικό καθαρισμό ακτής, εκμάθηση τραγουδιών για τη θάλασσα, επίσκεψη στο κέντρο προστασίας θαλάσσιας χελώνας, δανεισμό βιβλίων για τη θάλασσα από το πρόγραμμα "Βιβλία σε ρόδες" κλπ. 

Έτσι κι εμείς επιδιώκουμε να δώσουμε νέο πνεύμα στις επισκέψεις των σχολείων στο χωριό μας. Να τις εντάξουν σε ευρύτερα project που υλοποιούν οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους. Κι εκείνοι που μπορούν να φτάσουν ως το Πολύδροσο και οι άλλοι που λόγω απόστασης αδυνατούν.  Το διαδίκτυο, έντυπο υλικό και η δημιουργία μουσειοσκευής που θα δανείζεται θα είναι η λύση. 

Μουσειοσκευή που θα περιλαμβάνει φωτογραφίες, κείμενα ενημερωτικά,  βιβλία για το χωριό μας ή γραμμένα από Πολυδροσίτες, παιδικά παιχνίδια του χτες, σι-ντι με τραγούδια, μικρά αντικείμενα καθημερινής χρήσης τον παλιό καιρό, χάρτη με τα περιβαλλοντικά μονοπάτια του Πολυδρόσου, οδηγό του μουσείου  κλπ. 

Η μέρα λοιπόν στο μουσείο δε θα είναι η συνηθισμένη περιήγηση των παιδιών σε τουριστικό στιλ στις αίθουσες του μουσείου. Αλλά κάτι πολύ ευρύτερο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μαθητών της κάθε τάξης και του αναλυτικού προγράμματος των μαθημάτων τους. Θα μπορεί να γίνει με πούλμαν και θα περιλαμβάνει τα άλλα αξιοθέατα του χωριού, μέσω διαδικτύου από το σχολείο ή και το σπίτι τους, με το δανεισμό της μουσειοσκευής. 

Προϋπόθεση για όλα αυτά η προηγούμενη επαφή των εκπαιδευτικών με το Πολύδροσο και η ενημέρωσή τους για καθετί σχετικό. Κάτι που αισιοδοξεί να προσφέρει η ημερίδα που κάνουμε στις 5 Ιουλίου 2015 και με τη σημείωση πως έχουμε πρόθεση να επαναλάβουμε και στο μέλλον ανάλογες εκδηλώσεις. 




Όταν το σχολείο πάει Νεράιδα...

50 χρόνοι συμπληρώνονται φέτος από τη μέρα που το Πολύδροσο Θεσπρωτίας απέκτησε το νεότερο σχολείο του. Το τρίτο κατά σειρά σχολείο του χωριού. Το πρώτο στεγάστηκε στο Αμελικό 150 χρόνους πριν. Στα 1865. Αργότερα, λίγο πριν τον πόλεμο του 40, χτίστηκε κτίριο αποκλειστικά για σχολείο. Με τη βοήθεια των ξενιτεμένων. Και στα 1965 το Ίδρυμα Μελά χάρισε στο Πολύδροσο ένα μοντέρνο για την εποχή του σχολείο.  Δεν πρόλαβε να λειτουργήσει για πολύ. Στα 1977 έκλεισε λόγω ελλείψεως ικανού αριθμού μαθητών. Μετακόμισε αρχικά στη γειτονική Πλακωτή. Τώρα πια τα παιδιά του Πολυδρόσου μαθαίνουν τα πρώτα γράμματα στο σχολείο της Νεράιδας. 


Όπως η Ματούλα Μάκου, μαθήτρια του γυμνασίου. Με άριστη επίδοση στα μαθήματα αλλά και πολλά ταλέντα. Ας την ακούσουμε να ερμηνεύει ένα νανούρισμα σε πρόσφατη γιορτή του Γυμνασίου της Νεράιδας:


Άλλα πάλι παιδιά προτιμούν την Ηγουμενίτσα ή τα Γιάννενα. Όπως η Αρετή που φέτος τελείωσε το λύκειο. Στα Γιάννενα και ο Χρήστος που τον ακούμε στο βίντεο να παίζει κλαρίνο στην εκδήλωση του σχολείου, τη Ζωσιμαία Ιωαννίνων:



Από τα πιο μικρά παιδιά του Πολυδρόσου η Βασούλα, ο Σταύρος, η Δήμητρα. Δίνουν τον δικό τους αγώνα καθημερινά για να φτάσουν στη Νεράιδα και να μορφωθούν. Τα βλέπουμε στο βίντεο, μαζί με τον Μιλτιάδη που κατέφτασε από την Αθήνα, να προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα έθιμα τραγουδώντας τα κάλαντα. Στο ίδιο σημείο που ήταν κάποτε το Αμελικό. Και δίπλα στο χαγιάτι του Αη - Δημήτρη. Στο χαγιάτι που μαζεύονταν τα παιδόπουλα από τα μέσα του 19ου αιώνα και μάθαιναν από τα βιβλία της εκκλησιάς να διαβάζουν...




Κι όμως κάποτε το Πολύδροσο έσφυζε από ζωή. Κι ας ήταν χρόνοι δύσκολοι. Και είχε και σχολείο. Ακόμη και τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κι όταν πια λευτερώθηκε η Ήπειρος, και ενώθηκε με την Ελλάδα, ο τόπος άρχισε να ρημάζει. Ώσπου και το σχολείο έκλεισε και το χωριό κοντεύει να μείνει χωρίς κατοίκους. Γι' αυτό μωρέ λευτερωθήκαμε; Για να χάσουμε το χωριό μας κι αυτό να χάσει εμάς;



Πλησιάζει ο καιρός για την ημερίδα

Δυο εβδομάδες μας χωρίζουν πια από την Ημερίδα. Το άγχος της προετοιμασίας είναι πλέον εμφανές καθώς μάλιστα η έδρα μας είναι στην Αθήνα και η εκδήλωση θα γίνει 500 χιλιόμετρα μακριά. Το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να αναχωρήσουμε για εκεί. Έχοντας όμως μαζί μας όλα τα απαραίτητα και όσα πρέπει να ετοιμαστούν στην Αθήνα γιατί στην Ήπειρο θα είναι δύσκολο.

Ταυτόχρονα οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν και μας ψυχοπλακώνουν.  Κι όσο το ψυχοπλάκωμα μεγαλώνει, τόσο και η εμμονή μας σε θέματα πολιτισμού και παράδοσης. Οι ηγέτες της χώρας ας κάνουν το δικό τους καθήκον. Κι εμείς το δικό μας. Ξέροντας πως η πατρίδα μας πάντα έτσι πορεύτηκε στο χρόνο. Πάντα σε Συμπληγάδες. Με όπλο της όμως ανίκητο την παιδεία και τον πολιτισμό της. 

Στο μεταξύ ο Δήμος Σουλίου μας δήλωσε πως επιθυμεί να είναι συνδιοργανωτής. Φυσικά και αποδεχθήκαμε την πρόσκληση. 

Και σήμερα μόλις λάβαμε μήνυμα από το ΚΕΜΕΤΕ (Κέντρο Εκπαιδευτικών Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ) ότι σκοπεύει να λάβει μέρος στην Ημερίδα μας και κατά πάσαν πιθανότητα εκπρόσωπος θα είναι  ο πρόεδρός του, κ. Παύλος Χαραμής, που έχει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον για θέματα μουσειοπαιδαγωγικής. 

Με τόσους ειδικούς που θα λάβουν μέρος, μάλλον συνέδριο θα κάνουμε και όχι επιμορφωτική ημερίδα. Όχι πως μας δυσαρεστεί κάτι τέτοιο, το αντίθετο! Αγχωνόμαστε όμως αν θα τα καταφέρουμε στο πρακτικό μέρος. Εμείς για κάτι πολύ πιο απλό ξεκινήσαμε. Δίχως να φανταζόμαστε πως θα συναντήσουμε τέτοια ανταπόκριση. 

Αισθανόμαστε την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε όλους. Και άλλο δε μας μένει παρά να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την επιτυχία της εκδήλωσης. Αλλά και την προσευχή μας να μη μας τα χαλάσει ο καιρός... 



Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε...  

τι κι αν πέρασαν κοντά πενήντα χρόνια; 

Ίδια η συγκίνηση και χρέος τιμής στη μνήμη  του τότε.