ΡΩΤΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ - ΠΑΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ...

Η δημοσιοποίηση της πρόθεσής μας να κάνουμε ημερίδα στο Πολύδροσο Θεσπρωτίας και με θέμα σχετικό με το εκεί μουσείο, έγινε μήνες πριν.  Στην πραγματικότητα μάλιστα ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε συστηματικά  από τις 18 Αυγούστου του 2014. Όταν οργανώσαμε ομαδική επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο Πολυδρόσου για τα μέλη της Αδελφότητάς μας.



Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε άλλες ημερίδες στην Αθήνα, μία και στο Ναύπλιο, ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους, διαβάσαμε βιβλία, μελετήσαμε υλικό σχετικό με το μουσείο του Πολυδρόσου, την ιστορία του χωριού. Αρχίσαμε να δομούμε το πλαίσιο. Ξεκλέβοντας τις καλύτερες ιδέες, σημειώνοντας τα αρνητικά που πρέπει να αποφύγουμε. Συγκεκριμένα:

Γνωρίσαμε στις 22/10/2014 την "Αγγελική" του Μουσείου Παιδείας του πανεπιστημίου Αθηνών και μαγευτήκαμε. Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του μουσείου και πήραμε το πρώτο θετικό μήνυμα πως ενδιαφέρονται να έρθουν στην ημερίδα μας.  Μας φάνηκε παράξενο. Θα έρθουν 500 χιλιόμετρα μακριά; Και όμως αποδείχτηκε πως το εννοούσαν!




Στις 7/12/2014 βρεθήκαμε για ημερίδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά. Και τρεις μέρες αργότερα παρακολουθήσαμε το βιωματικό σεμινάριο που τη συμπλήρωνε. Για το πώς οργανώνουμε μια διδακτική επίσκεψη σε μουσείο.



Στις 25 Μαρτίου 2015 οργανώσαμε επίσκεψη για τα μέλη της Αδελφότητας στο νέο μουσείο της Ακρόπολης.



Και στις 29 του μήνα εκδρομή στον Ακροκόρινθο και στην Αρχαία Κόρινθο. Με σκοπό να μάθουμε στην πράξη πως συντονίζουμε μια ομάδα ενηλίκων σε τέτοιες περιπτώσεις. Αλλά και να καλλιεργήσουμε στα μέλη μας το ενδιαφέρον για τα μουσεία.



Στις 2/4/2015 κάναμε εφαρμογή στη διδακτική επίσκεψη μαθητών στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας.



Στις 4/4/2015, Σάββατο του Λαζάρου, μια ακόμη ημερίδα, στο Μαράσλειο, με θέμα "Μουσείο και Παιδί".



Στις 5/4/2015 επίσκεψη το Μουσείο Σχολικής Ζωής και περπάτημα στην Πλάκα συμμετέχοντας στο πρόγραμμα "Στα βήματα του Παπαδιαμάντη".



Αμέσως μετά το Πάσχα επισκεφθήκαμε το Πολύδροσο και είχαμε σειρά επαφών για να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία και τη συγκατάθεση για διοργάνωση ημερίδας. Μιλήσαμε με τον πρόεδρο της κοινότητας Πολυδρόσου, τον πρόεδρο του Φιλοπροόδου Συλλόγου Πολυδροσιτών, τον διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, τη σχολική σύμβουλο προσχολικής αγωγής Θεσπρωτίας, τον υπεύθυνο του μουσείου του ΦΣΠ. Και με τη δήμαρχο Σουλίου στο τηλέφωνο μόνο αφού δεν καταφέραμε να βρούμε ελεύθερο χρόνο για συνάντηση από κοντά.



Γυρίζοντας στην Αθήνα βάλαμε μπροστά το πρόγραμμα. Η ημερομηνία ήταν πια καθορισμένη. Για την Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015. Τα πλάνα άρχισαν να καταστρώνονται και κορυφαίο βέβαια θέμα ήταν το κλείσιμο εισηγητών.

Στις 18 Απριλίου 2015 με τη βοήθεια μιας κορυφαίας Ελληνίδας ξεναγού, της κ. Διοτίμας Λιαντίνη, ξεναγήσαμε τα μέλη της Αδελφότητας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Ξέροντας πως έχει κάνει διδακτορικό με θέμα: "Το Μουσείο και η Διδακτική της ιστορίας, του πολιτισμού και της τέχνης".  Της κάναμε πρόταση να είναι κοντά μας και στην ημερίδα. Δυστυχώς είχε ήδη κλείσει εκείνο το διάστημα άλλη υποχρέωση.



Συνεχίσαμε τις επαφές μας προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε τους καλύτερους και ταυτόχρονα να υπάρχει ένας οργανικός δεσμός ανάμεσα στις εισηγήσεις. Να μην είναι μια στο καρφί και μια στο πέταλο.

Στις 9/5/2015 μια ακόμη ημερίδα. Διημερίδα για την ακρίβεια.  Στα Ράλλεια πειραματικά σχολεία. Με εκλεκτό επιτελείο ομιλητών και άψογη διοργάνωση. Θέμα: "Αφήγηση και Ακρόαση". Και μπορεί το θέμα να μη μαρτυρά αλλά πραγματικά πήραμε πάρα πολλά από την εκδήλωση αυτή. Ιδιαίτερα από την εισήγηση του διευθυντή του σχολείου με τίτλο: "Ο αφηγηματικός λόγος των ερειπίων" αλλά και το βιωματικό εργαστήρι για την ψηφιακή αφήγηση.



Στις 18 Μάη ξανά στο Μουσείο Σχολικής Ζωής. Παγκόσμια ημέρα των Μουσείων. Και ημερίδα για εκπαιδευτικούς με θέμα το σχεδιασμό προγράμματος για την επίσκεψη μαθητών σε μουσείο. Με την εξαίρετη στο αντικείμενο κ. Μαρίζα Ντεκάστρο.

Στις 23 Μάη ημερίδα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Νέα Κίο, στο Ναύπλιο. Εδώ το αντικείμενο ήταν το περιβαλλοντικό μονοπάτι που αναδεικνύει μια πόλη και τα αξιοθέατά της.



Μέσα από όλη αυτή τη  διαδικασία προετοιμαστήκαμε. Μην αφήνοντας βιβλίο και υλικό σχετικό να μην το διαβάσουμε και να πάρουμε ιδέες.

Και φυσικά ήρθαμε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους για να επιλέξουμε εισηγητές ή και να οργανώσουμε παράλληλες δράσεις. Μιλήσαμε στα τηλέφωνα, ανταλλάξαμε υλικό. Βγήκε ένα πρώτο πρόγραμμα, διορθώθηκε, βγήκε η πρόσκληση, φτιάχτηκε με βοήθεια γραφίστα η αφίσα. Ανέβαινε υλικό στο διαδίκτυο, ετοιμαζόταν εκπαιδευτικό υλικό.  Ένας οργασμός δουλειάς που άρχισε να έχει τα πρώτα θετικά του αποτελέσματα. Η Πανηπειρωτική πρώτα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μετά, μας έθεσαν υπό την αιγίδα τους. Αργότερα και ο Δήμος Σουλίου δήλωσε συνδιοργανωτής.

Κλείσαμε με τη ΘΕΑΤΟ την προβολή ταινίας. Μας ζητήθηκε από το ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ να κάνουν κι εκείνοι τοποθέτηση. Άρχισαν και οι δηλώσεις συμμετοχής από εκπαιδευτικούς. Τηλέφωνα συνεχώς και με το χωριό, να ετοιμαστεί ο χώρος, να κοπούν χόρτα, να κανονιστούν τα κεράσματα στο Μεσοχώρι, να συνεννοηθούμε για το κρασάκι και τις πίτες...

Ήταν ένα ωραίο ταξίδι. Που έληξε απότομα πριν από λίγες ημέρες. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Ιουνίου. Ενώ τελείωνα τις λεπτομέρειες του εκπαιδευτικού πακέτου. Με πήραν τηλέφωνο. Ο Τσίπρας έκανε διάγγελμα. Πάμε για δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου.

Κόκαλο.

Και τώρα εσείς με ρωτάτε να σας πω τι θα γίνει στις 5 Ιουλίου.  Και να βγάλω ανακοίνωση. Ωραία. Σας την έβγαλα. Την ψυχή μου ολόκληρη. Ένα όνειρο ζωής. Που κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα μέσα σε λίγα λεπτά.

Από την πρώτη στιγμή που έμαθα για το δημοψήφισμα, ανάρτησα την είδηση πως λόγω δημοψηφίσματος η ημερίδα αναβάλλεται. Γιατί δε μου έκανε καρδιά να γράψω: Ακυρώνεται οριστικά.

Ορίστε λοιπόν το είπα και αυτό. Πως δεν άντεχα να το πω με αυτή τη λέξη. Να με συμπαθάτε. Το λέω τώρα. Και λαμβάνοντας υπόψη και τις δραματικές εξελίξεις στη συνέχεια.

Κανένα περιθώριο δεν υπάρχει να μετατεθεί η ημερομηνία στη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού. Με τις τράπεζες κλειστές. Με τα βενζινάδικα να έχουν ουρές. Μην ξέροντας τι άλλο θα μας ξημερώσει. Κυριολεκτικά. Αφού τελευταία μέσα στα άγρια μεσάνυχτα μαθαίνονται τα νέα που φέρνουν τα πάνω κάτω στη ζωή μας.

Κι εγώ, ειλικρινά, δεν αντέχω να ξαναβάλω μπροστά μια νέα εκδήλωση.  The game is over, είπε εκείνος ο τύπος στις Βρυξέλλες και η ελληνική κυβέρνηση πήγε σε δημοψήφισμα. Παρομοίως να πω κι εγώ "Η Ημερίδα is over".

Ξέρω πως κάποιοι στενοχωρήθηκαν πολύ. Άλλοι μπορεί και να χάρηκαν. Και για τους πολλούς "σιγά τα ωά". Εδώ ο κόσμος καίγεται. Οι ημερίδες μας μαράνανε.

Και για μένα; Καβάφης! Για μένα όλο αυτό ήταν ένα ωραίο ταξίδι. Έμαθα πολλά, συνάντησα συντρόφους για Ιθάκη, είδα και την ασκήμια των ανθρώπων και έγινα πιο σοφή.

Εξηγώ μάλιστα πως η αναβολή για τις επόμενες μέρες δεν είναι ανέφικτη μόνο λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Από την αρχή που κουβεντιάσαμε το όλο ζήτημα με τον κ. Νάτση, τον διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, καταλήξαμε πως πρέπει το αργότερο να γίνει μέσα στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου. Μετά οι εκπαιδευτικοί σκορπίζουν για διακοπές. Το ίδιο μου είχαν τονίσει και αρκετοί εισηγητές. Κι ακόμη το χωριό μας έχει πληγεί το τελευταίο διάστημα από πολλούς θανάτους και πια έχουμε μπει στον κύκλο των μνημοσύνων. Πώς μπορείς να διαταράξεις τα έθιμα και τον πόνο των ανθρώπων με ημερίδες;

Δε γίνεται. Πολύ απλά δε γίνεται. Κι όταν κάτι δε γίνεται, το παίρνεις απόφαση. Τι άλλο να κάνεις; Να βάλεις τα κλάματα;

Κι όσοι πραγματικά είχατε μοιραστεί μαζί μου αυτό το όνειρο, δώστε μου λίγο χρόνο. Να συνέρθω. Μη με πιέζετε τόσο εδώ και τώρα να βγάλω εξαγγελία. Στο κάτω κάτω υπάρχει και ένα συλλογικό όργανο που θα πρέπει να πάρει τις σχετικές αποφάσεις. Η Αδελφότητα Πολυδροσιτών. Θα συνεδριάσει σε λίγες ημέρες. Θα εξετάσει την κατάσταση. Θα πάρει αποφάσεις.

Μπορεί η αναβολή να ήταν υποχρεωτική λόγω δημοψηφίσματος. Μα τα περαιτέρω θα τα αποφασίσει το ΔΣ της Αδελφότητας.

Έχω κάποιες σκέψεις. Μα δεν είναι της παρούσης να τις ανακοινώσω.

Κρατήστε πως στις 5 Ιουλίου γίνεται δημοψήφισμα. Και φυσικά δεν μπορεί ταυτόχρονα να γίνει ημερίδα. Αυτό απορώ που το ρωτάτε. Είναι δυνατόν; Σε μέρα εκλογών; Πώς; Αλλά και πού;;;  Ο χώρος που θα κάναμε την ημερίδα είναι εκλογικό κέντρο.

Αλλά και το επόμενο διάστημα είναι παντελώς αδύνατον να ξαναστήσουμε εξαρχής την εκδήλωση. Τόσοι άνθρωποι να ξανασυντονιστούμε σε κοινή ημερομηνία.

Το κρίμα είναι τόσες εισηγήσεις που ετοιμάστηκαν...

Κάτι ελπίζω θα βρεθεί.  Να μην πάει χαμένος τόσος κόπος.

Δώστε μας όμως χρόνο. Τέτοια πράγματα δε γίνονται στο ποδάρι. Θα δούμε πώς, θα δούμε πότε, θα εξετάσουμε και του πού και το πώς.



Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Όταν έκλεισα κέντρο να κάνω αποκριάτικο χορό της Αδελφότητας, για 25 Γενάρη, έγιναν εκλογές.

Πού να φανταστώ ότι βάζοντας την ημερίδα στις 5 Ιουλίου θα προκαλούσα και δημοψήφισμα;

Και χωρίς πλάκα: 

Είναι τόσο σοβαρό το διακύβευμα, που χαλάλι! Για την Ελλάδα ρε γαμώτο!

Οφείλω μάλιστα να παραδεχθώ και δημόσια πως όλο αυτό το πάθος για την ημερίδα, το τρέξιμο, τα ξενύχτια, η επιμονή να έχουμε το καλύτερο, γινόταν γιατί μέσα μου έκαιγε, όπως και σε κάθε Έλληνα πιστεύω,  η αγωνία για τις πολιτικές εξελίξεις. Για το μέλλον του τόπου και του λαού μας. 

Και μην ακούσω κουλά για το τι θα κάνει ο λαός. Να πιστεύουμε στη δημοκρατία και όχι μόνο στα λόγια. Ο λαός μας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για τη μοίρα του. Και ό,τι πει, να το σεβαστούμε όλοι. Ταιριάζει δεν ταιριάζει με την προσωπική μας γνώμη. 


ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ; (οι νέες αντιλήψεις)



Η ημερίδα που οργανώνουμε στο χωριό μας, με αφορμή το λαογραφικό μουσείο που έχει ιδρύσει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολυδροσιτών, είναι ανάγκη να κατανοηθεί πως δεν αφορά αποκλειστικά το συγκεκριμένο μουσείο μα ούτε και τα μουσεία μόνο. Μας ενδιαφέρει η διττή σχέση των μουσείων με τα σχολεία, όπως αυτή εξετάζεται υπό το πρίσμα των σύγχρονων αντιλήψεων της Μουσειολογίας και της Μουσειοπαιδαγωγικής. Σχέση που έχει απασχολήσει πολλούς σε διεθνές επίπεδο και τα τελευταία χρόνια ο προβληματισμός για την ορθή αξιοποίηση των μουσείων εκ μέρους της εκπαίδευσης έχει φτάσει και στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στην περιοχή της Δ' Αθήνας, όπου ζω και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός,  οργανώθηκαν αυτή τη χρονιά τουλάχιστον 3 ημερίδες για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με αντικείμενο τις επισκέψεις σε μουσεία:

1. "Το σχολείο του χθες με τα μάτια του σήμερα" (Παρουσίαση του Μουσείου Παιδείας του Πανεπιστημίου Αθηνών)
3. "Ταξίδι στο παρελθόν -  Ναύπλιο. Μια βιώσιμη πόλη" (πρόγραμμα του ΚΠΕ Νέας Κίου)

Μια αξιόλογη επίσης ημερίδα οργάνωσε η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης:

"Παιδί και Μουσείο" (στο Μαράσλειο ΔΔΕ, στις 4 Απριλίου 2015)

ενώ το Μουσείο Σχολικής Ζωής οργάνωσε στη συνέχεια και εργαστήρι για εκπαιδευτικούς με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μουσείων (18 Μάη), με θέμα:


και αντικείμενο το σχεδιασμό προγράμματος από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς για την επίσκεψη σε μουσείο.

Μέσα από όλον αυτό τον οργασμό ημερίδων, σεμιναρίων και εργαστηρίων προβάλλει το εύλογο συμπέρασμα πως η σχέση των σχολείων με τα μουσεία, αλλά και το αντίστροφο, αποτελεί σημαντικότατο ζήτημα σήμερα, τόσο για την εκπαίδευση όσο και για τα μουσεία.

Στην περίπτωση τη δική μας, του Πολυδρόσου Θεσπρωτίας, αξίζει να σημειώσουμε πως εδώ και δεκαετίες έχει απασχολήσει το ζήτημα ένα ολόκληρο χωριό! Ήταν μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1970 που ο νεοϊδρυθείς Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολυδροσιτών έθεσε ως σκοπό της ίδρυσής του και τη δημιουργία λαογραφικού μουσείου και πολύ σύντομα κατάφερε να τον υλοποιήσει με τη βοήθεια όλων των συγχωριανών:

   

Αρχικά για την οργάνωση του μουσείου εργάστηκαν δύο εκπαιδευτικοί, ο δάσκαλος Θεόφιλος Λαμπρίδης, και ο φοιτητής τότε της Φιλολογίας, Γρηγόρης Μαρτίνης. Η επαγγελματική τους ιδιότητα μαρτυρά αυτόματα και τη στενή σχέση από εκείνη την εποχή της εκπαίδευσης με τα μουσεία.

Μια σχέση που τα τελευταία χρόνια,  με την επέκταση και ανανέωση του μουσείου που έγινε επί προεδρίας του Αλέξανδρου Λαμπρίδη και με επικεφαλής τον υπεύθυνο για το μουσείο μας, Θωμά Φώτση, ολοκληρώθηκε μέσα από τη δημιουργία του τμήματος: "Βλαχωρίτες και Γράμματα".



Όλα αυτά για μας, την Αδελφότητα των απανταχού Πολυδροσιτών, στάθηκαν το μαγικό ερέθισμα για το ταξίδι που σχεδιάζουμε. Την ημερίδα "Μουσεία και Σχολεία", στις 5 Ιουλίου 2015, στο Πολύδροσο Θεσπρωτίας. Καθώς μάλιστα περιλαμβάνονται και στο δικό μας καταστατικό, στο άρθρο 2,  οι ακόλουθοι σκοποί:

β) Η κατασκευή και συντήρηση χρήσιμων για την κοινότητα έργων και η δραστηριοποίηση με κατεύθυνση την πολιτιστική άνοδο του χωριού, τη διάσωση της παράδοσης και διάδοση των ηθών και εθίμων καθώς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.δ) Ανάπτυξη καλλιτεχνικής δραστηριότητας δια της δημιουργίας τμημάτων ερασιτεχνικού θεάτρου, χορωδίας, χορού (εθνικών χορών) μουσικής και εκθέσεων και λοιπών Πολιτιστικών εκδηλώσεων ως  και Πολιτιστικών Συνεδρίων και Σεμιναρίων.ε) Η οργάνωση και παρουσίαση στην Αθήνα και στο χωριό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εκδηλώσεων πνευματικού, καλλιτεχνικού  και πολιτιστικού χαρακτήρα. Οι παραπάνω εκδηλώσεις δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Θέλουμε με την ημερίδα αυτή να προσθέσουμε και το δικό μας μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια όλων των προηγούμενων που αγωνίστηκαν για τη δημιουργία αλλά και τη διαρκή ανανέωση του λαογραφικού μουσείου του χωριού μας. Και όχι μόνο...  Διότι εδώ οφείλουμε να προσθέσουμε και τη συνεχή και πολυετή μέριμνα ενός ολόκληρου χωριού για την ανάδειξη και της εκκλησιάς του χωριού μας, του Αη - Δημήτρη,  που φέρεται να έχει πρωτοχτιστεί στα 1577 και συγκαταλέγεται σήμερα στα διατηρητέα μνημεία ολόκληρης της Ηπείρου.



Τον Αη - Δημήτρη που αποτελεί και σύμβολο της Αδελφότητας ενώ η γιορτή του στις 26 Οκτώβρη έχει οριστεί ως επέτειος της ίδρυσης του σωματείου μας. Καθώς φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ίδρυση της Αδελφότητας, και θέλουμε να τιμήσουμε την πορεία της για τόσες δεκαετίες, θεωρήσαμε χρέος μας τη διοργάνωση ημερίδας που θα αναδείξει ως απαραίτητο στοιχείο των επισκέψεων μαθητών στο χωριό μας το συνδυασμό της ξενάγησης στο μουσείο με την επίσκεψη και στο ξεχωριστό μνημείο του Πολυδρόσου, τον Άγιο Δημήτριο.


Ένας λόγος παραπάνω που ο Άγιος Δημήτρης στέγασε στο χαγιάτι του και τους μαθητές του χωριού. Στα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι επομένως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της εκπαίδευσης του τόπου μας και ένα από τα κτίρια του Πολυδρόσου που στέγασαν  κατά καιρούς το σχολείο μας.

Εξάλλου αυτό επιβάλλει και η σύγχρονη Μουσειοπαιδαγωγική. Ενταγμένη στον ευρύτερο κλάδο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Την ολιστική προσέγγιση ενός μουσείου.  Να συνδυάζεις δηλαδή την επίσκεψη σε ένα μουσείο με τη γνωριμία του "πεδίου" από το οποίο προέκυψε, επηρεάστηκε, σχετίζεται...

Για να γίνει κατανοητή αυτή η νέα αντίληψη, θα θυμίσουμε το αίτημα επιστροφής  των γλυπτών του Παρθενώνα. Γιατί ζητάμε από το Βρετανικό Μουσείο να τα παραχωρήσει στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης; Μα για να βρίσκονται κοντά στην ίδια την Ακρόπολη. Να μπορεί ο επισκέπτης να συνδυάσει τις επισκέψεις του και στο μουσείο αλλά και στο μνημείο. 

Παρόμοια τα ναυτικά μουσεία φροντίζουμε να τα δημιουργήσουμε κοντά στη θάλασσα και σε λιμάνια. Να τα ποτίζει το ιώδιό της κι ο φλοίσβος της να συντροφεύει τους επισκέπτες. 

Αλλά και εντάσσουμε τις επισκέψεις στα μουσεία σε project που περιλαμβάνουν και άλλες δραστηριότητες των μαθητών. Πχ για τα ναυτικά μουσεία μιλώντας το project μπορεί να αφορά ευρύτερα τη σχέση με τη θάλασσα όπως: Περιβαλλοντικό πρόγραμμα για τη θάλασσα, εμπλουτισμένο με βιωματική γνωριμία των παιδιών με το άθλημα της ιστιοπλοΐας, εθελοντικό καθαρισμό ακτής, εκμάθηση τραγουδιών για τη θάλασσα, επίσκεψη στο κέντρο προστασίας θαλάσσιας χελώνας, δανεισμό βιβλίων για τη θάλασσα από το πρόγραμμα "Βιβλία σε ρόδες" κλπ. 

Έτσι κι εμείς επιδιώκουμε να δώσουμε νέο πνεύμα στις επισκέψεις των σχολείων στο χωριό μας. Να τις εντάξουν σε ευρύτερα project που υλοποιούν οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους. Κι εκείνοι που μπορούν να φτάσουν ως το Πολύδροσο και οι άλλοι που λόγω απόστασης αδυνατούν.  Το διαδίκτυο, έντυπο υλικό και η δημιουργία μουσειοσκευής που θα δανείζεται θα είναι η λύση. 

Μουσειοσκευή που θα περιλαμβάνει φωτογραφίες, κείμενα ενημερωτικά,  βιβλία για το χωριό μας ή γραμμένα από Πολυδροσίτες, παιδικά παιχνίδια του χτες, σι-ντι με τραγούδια, μικρά αντικείμενα καθημερινής χρήσης τον παλιό καιρό, χάρτη με τα περιβαλλοντικά μονοπάτια του Πολυδρόσου, οδηγό του μουσείου  κλπ. 

Η μέρα λοιπόν στο μουσείο δε θα είναι η συνηθισμένη περιήγηση των παιδιών σε τουριστικό στιλ στις αίθουσες του μουσείου. Αλλά κάτι πολύ ευρύτερο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μαθητών της κάθε τάξης και του αναλυτικού προγράμματος των μαθημάτων τους. Θα μπορεί να γίνει με πούλμαν και θα περιλαμβάνει τα άλλα αξιοθέατα του χωριού, μέσω διαδικτύου από το σχολείο ή και το σπίτι τους, με το δανεισμό της μουσειοσκευής. 

Προϋπόθεση για όλα αυτά η προηγούμενη επαφή των εκπαιδευτικών με το Πολύδροσο και η ενημέρωσή τους για καθετί σχετικό. Κάτι που αισιοδοξεί να προσφέρει η ημερίδα που κάνουμε στις 5 Ιουλίου 2015 και με τη σημείωση πως έχουμε πρόθεση να επαναλάβουμε και στο μέλλον ανάλογες εκδηλώσεις. 




Όταν το σχολείο πάει Νεράιδα...

50 χρόνοι συμπληρώνονται φέτος από τη μέρα που το Πολύδροσο Θεσπρωτίας απέκτησε το νεότερο σχολείο του. Το τρίτο κατά σειρά σχολείο του χωριού. Το πρώτο στεγάστηκε στο Αμελικό 150 χρόνους πριν. Στα 1865. Αργότερα, λίγο πριν τον πόλεμο του 40, χτίστηκε κτίριο αποκλειστικά για σχολείο. Με τη βοήθεια των ξενιτεμένων. Και στα 1965 το Ίδρυμα Μελά χάρισε στο Πολύδροσο ένα μοντέρνο για την εποχή του σχολείο.  Δεν πρόλαβε να λειτουργήσει για πολύ. Στα 1977 έκλεισε λόγω ελλείψεως ικανού αριθμού μαθητών. Μετακόμισε αρχικά στη γειτονική Πλακωτή. Τώρα πια τα παιδιά του Πολυδρόσου μαθαίνουν τα πρώτα γράμματα στο σχολείο της Νεράιδας. 


Όπως η Ματούλα Μάκου, μαθήτρια του γυμνασίου. Με άριστη επίδοση στα μαθήματα αλλά και πολλά ταλέντα. Ας την ακούσουμε να ερμηνεύει ένα νανούρισμα σε πρόσφατη γιορτή του Γυμνασίου της Νεράιδας:


Άλλα πάλι παιδιά προτιμούν την Ηγουμενίτσα ή τα Γιάννενα. Όπως η Αρετή που φέτος τελείωσε το λύκειο. Στα Γιάννενα και ο Χρήστος που τον ακούμε στο βίντεο να παίζει κλαρίνο στην εκδήλωση του σχολείου, τη Ζωσιμαία Ιωαννίνων:



Από τα πιο μικρά παιδιά του Πολυδρόσου η Βασούλα, ο Σταύρος, η Δήμητρα. Δίνουν τον δικό τους αγώνα καθημερινά για να φτάσουν στη Νεράιδα και να μορφωθούν. Τα βλέπουμε στο βίντεο, μαζί με τον Μιλτιάδη που κατέφτασε από την Αθήνα, να προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα έθιμα τραγουδώντας τα κάλαντα. Στο ίδιο σημείο που ήταν κάποτε το Αμελικό. Και δίπλα στο χαγιάτι του Αη - Δημήτρη. Στο χαγιάτι που μαζεύονταν τα παιδόπουλα από τα μέσα του 19ου αιώνα και μάθαιναν από τα βιβλία της εκκλησιάς να διαβάζουν...




Κι όμως κάποτε το Πολύδροσο έσφυζε από ζωή. Κι ας ήταν χρόνοι δύσκολοι. Και είχε και σχολείο. Ακόμη και τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κι όταν πια λευτερώθηκε η Ήπειρος, και ενώθηκε με την Ελλάδα, ο τόπος άρχισε να ρημάζει. Ώσπου και το σχολείο έκλεισε και το χωριό κοντεύει να μείνει χωρίς κατοίκους. Γι' αυτό μωρέ λευτερωθήκαμε; Για να χάσουμε το χωριό μας κι αυτό να χάσει εμάς;



Πλησιάζει ο καιρός για την ημερίδα

Δυο εβδομάδες μας χωρίζουν πια από την Ημερίδα. Το άγχος της προετοιμασίας είναι πλέον εμφανές καθώς μάλιστα η έδρα μας είναι στην Αθήνα και η εκδήλωση θα γίνει 500 χιλιόμετρα μακριά. Το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να αναχωρήσουμε για εκεί. Έχοντας όμως μαζί μας όλα τα απαραίτητα και όσα πρέπει να ετοιμαστούν στην Αθήνα γιατί στην Ήπειρο θα είναι δύσκολο.

Ταυτόχρονα οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν και μας ψυχοπλακώνουν.  Κι όσο το ψυχοπλάκωμα μεγαλώνει, τόσο και η εμμονή μας σε θέματα πολιτισμού και παράδοσης. Οι ηγέτες της χώρας ας κάνουν το δικό τους καθήκον. Κι εμείς το δικό μας. Ξέροντας πως η πατρίδα μας πάντα έτσι πορεύτηκε στο χρόνο. Πάντα σε Συμπληγάδες. Με όπλο της όμως ανίκητο την παιδεία και τον πολιτισμό της. 

Στο μεταξύ ο Δήμος Σουλίου μας δήλωσε πως επιθυμεί να είναι συνδιοργανωτής. Φυσικά και αποδεχθήκαμε την πρόσκληση. 

Και σήμερα μόλις λάβαμε μήνυμα από το ΚΕΜΕΤΕ (Κέντρο Εκπαιδευτικών Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ) ότι σκοπεύει να λάβει μέρος στην Ημερίδα μας και κατά πάσαν πιθανότητα εκπρόσωπος θα είναι  ο πρόεδρός του, κ. Παύλος Χαραμής, που έχει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον για θέματα μουσειοπαιδαγωγικής. 

Με τόσους ειδικούς που θα λάβουν μέρος, μάλλον συνέδριο θα κάνουμε και όχι επιμορφωτική ημερίδα. Όχι πως μας δυσαρεστεί κάτι τέτοιο, το αντίθετο! Αγχωνόμαστε όμως αν θα τα καταφέρουμε στο πρακτικό μέρος. Εμείς για κάτι πολύ πιο απλό ξεκινήσαμε. Δίχως να φανταζόμαστε πως θα συναντήσουμε τέτοια ανταπόκριση. 

Αισθανόμαστε την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε όλους. Και άλλο δε μας μένει παρά να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την επιτυχία της εκδήλωσης. Αλλά και την προσευχή μας να μη μας τα χαλάσει ο καιρός... 



Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε...  

τι κι αν πέρασαν κοντά πενήντα χρόνια; 

Ίδια η συγκίνηση και χρέος τιμής στη μνήμη  του τότε. 



ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (με εισήγηση και με μουσειακό υλικό)

Μπορεί αύριο, Κυριακή, 17 Μάη και ώρα 10.30 να έχουμε Γενική Συνέλευση της Αδελφότητας, στα γραφεία της Πανηπειρωτικής, αλλά ταυτόχρονα προχωράμε με εντατικούς ρυθμούς και την προετοιμασία της ημερίδας στις 5 Ιουλίου στο Πολύδροσο. Θέμα μας το Λαογραφικό μας μουσείο και ιδιαιτέρως το τμήμα που απέκτησε στην πρόσφατη επέκτασή του: "Βλαχωρίτες και Γράμματα" αλλά και γενικότερα η ανάδειξη του χωριού μας. Ως μόνη λύση στο σταδιακό του αφανισμό. Να αναδειχθεί ως προορισμός τόσο μαθητικών διδακτικών επισκέψεων όσο και πολύ περισσότερο τουριστών. Με απώτερη επιθυμία μας να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας για την παραμονή νέων παιδιών στο χωριό.

Μας ενθουσιάζει λοιπόν η θερμή ανταπόκριση που συναντάμε από φορείς και πρόσωπα το τελευταίο διάστημα. Τόσο που ξεπερνά τον αρχικό μας σχεδιασμό για μια απλή ημερίδα προς τους εκπαιδευτικούς Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και πλέον δίνει διαστάσεις συνεδρίου πανελλαδικής εμβέλειας με κεντρικό άξονα όχι μόνο το μουσείο μας αλλά και γενικότερα τη σχέση των μουσείων με τα σχολεία.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα η Πανηπειρωτική έθεσε την ημερίδα υπό την αιγίδα της, έβαλε εδώ το χεράκι του και ο Αλέξανδρος ως Πολυδροσίτης και έφορος πολιτισμού της ΠΣΕ.

Ταυτόχρονα το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (στην Πλάκα της Αθήνας) και ο φορέας που το δημιούργησε, το ΕΚΕΔΙΣΥ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού)

www.ekedisy.gr

μας ανακοίνωσε πως δέχεται την πρόσκληση και θα είναι κοντά μας με εισήγηση της προέδρου κ. Ευαγγελίας Κανταρτζή.

Συμμετοχή μας δήλωσε και η ΘΕΑΤΟ της Παραμυθιάς (θεατρικός όμιλος με πλούσια δράση) με τη βραβευμένη ταινία της "Η Μετανάστις" αλλά και διάθεση να βοηθήσει σε βιωματικά εργαστήρια.
Χτες βράδυ, το Ράδιο Ηγουμενίτσα και ο δημοσιογράφος επικεφαλής του κ. Βαγγέλης Αναστασίου, ανέλαβε χρέη χορηγού επικοινωνίας τόσο μέσω των δικών του μέσων όσο και σε συνεργασία με τα ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας.

Και σήμερα ήρθε ένα ακόμη καλό νέο. Από το Μουσείο Παιδείας του πανεπιστημίου Αθηνών

mouseiopaideias.org/

και τη διευθύντριά του, κ. Μαρίζα Φουντοπούλου, πρόεδρο και του τμήματος ΦΠΨ του ίδιου πανεπιστημίου. Θα έρθει και εκείνη και θα κάνει εισήγηση! Φέρνοντας μαζί της και σχετικό υλικό από το μουσείο παιδείας!

Ήδη με την οργανωτική επιτροπή και την επιστημονική ομάδα της ημερίδας προσανατολιζόμαστε και σε δράσεις μετά την ημερίδα, σε αστικά κέντρα των δύο νομών (με τη βοήθεια των διευθυντών εκπαίδευσης Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και των σχολικών συμβούλων Θεσπρωτίας κ. Μαρίνας Μπέση και κ. Λαμπρινής Λιάτσου) αλλά και στο ίδιο το Πολύδροσο το ερχόμενο καλοκαίρι. Παράλληλα μελετάμε την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για το μουσείο μας και μουσειοσκευής με τη βοήθεια της κ. Πλακίτση από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Να μη μείνουμε δηλαδή στην ημερίδα της μιας μέρας και τέλος αλλά να λάβει η διοργάνωση τα χαρακτηριστικά μόνιμης δράσης υπέρ του Λαογραφικού μας μουσείου. Κι αν δεν μπορούν οι μαθητές να φτάνουν στο μακρινό Πολύδροσο, να πηγαίνει το μουσείο στα σχολειά τους. Να καθιστά γνωστή την ιστορία του και τον πολιτισμό του καθώς και το σπάνιο φυσικό του περιβάλλον, αυτό που το έχει εντάξει στο δίκτυο NATURA 2000.

Ευελπιστούμε ότι με τον τρόπο αυτό ακόμη και αν το σχολείο δεν μπορέσει να τους φέρει επίσκεψη στο μουσείο, θα έρθουν με τους γονείς τους ή και αργότερα που θα μεγαλώσουν θα εντάξουν το πανέμορφο Πολύδροσο στους αγαπημένους τους προορισμούς. Η Θεσπρωτία δεν είναι μόνο τα Σύβοτα. Αυτό θέλουμε να γίνει κατανοητό προς κάθε κατεύθυνση.

Και φυσικά μέσα από την όλη διαδικασία να προκαλέσουμε ευγενικά τους αρμοδίους να επιλύσουν χρόνια προβλήματα του Πολυδρόσου, όπως το θέμα της συγκοινωνίας, των δρόμων, το θέμα του Τσούτσουρα κλπ.

Θέλω να πιστεύω πως όλοι οι συγχωριανοί θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια της Αδελφότητας για την επιτυχία της ημερίδας. Με όποιον τρόπο επιθυμεί και θέλει ο καθένας. Οι εκπαιδευτικοί στην παραγωγή του εκπαιδευτικού υλικού, οι νέοι μας με συμμετοχή στην οργανωτική επιτροπή (πχ στη γραμματεία, στην ομάδα φιλοξενίας που θα βοηθά τους επισκέπτες κλπ).
Ή και όποιος μπορεί οικονομικά, αν και ο σχεδιασμός μας στον τομέα αυτό είναι αρκετά λιτός. Θα προσφέρουμε καφέ και αναψυκτικά κατά την υποδοχή και παραδοσιακές πίτες και ντόπιο κρασί κατά το διάλειμμα. Για το γεύμα, μετά τη λήξη της ημερίδας, οι συμμετέχοντες θα καταβάλουν μόνοι τους τα έξοδα αν κι εφόσον επιθυμούν να γευματίσουν είτε στο Μεσοχώρι είτε σε άλλο ταβερνάκι της περιοχής. Σκοπός και εδώ είναι να μάθουν πού θα μπορούν αργότερα και με τους μαθητές τους να σταματήσουν για φαγητό, απαραίτητη παράμετρος στις μακρινές επισκέψεις των σχολείων. Έχουμε ενημερώσει σχετικά και το νέο ιδιοκτήτη του καφενείου του χωριού μας, το Γιώργο τον Παπαγιαννάκη, για να προετοιμαστεί ανάλογα. Και το ίδιο θα κάνουμε με την κ. Ιππολύτη που έχει το ταβερνάκι στη Μίχλα και τα εστιατόρια της Βροσίνας. Γιατί δε θέλουμε να προβάλουμε αποκλειστικά το Πολύδροσο αλλά ευρύτερα την περιοχή μας, πχ το μνημείο της Μίχλας, το πέτρινο γεφύρι της Βροσίνας. Έτσι θα ενισχύσουμε την επιθυμία των εκπαιδευτικών για διοργάνωση επισκέψεων στο μουσείο μας, αφού οι μαθητές τους θα έχουν την ευκαιρία να δουν και άλλα αξιοθέατα.

Με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουμε και την υποστήριξη των φορέων των γειτονικών χωριών, και ίσως ίσως να πετύχουμε στο μέλλον την ίδρυση Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων της περιοχής μας, κάτι που θα βοηθήσει στην επιβίωση των σωματείων μας. Τα χωριά της Μουργκάνας έχουν από χρόνια Ομοσπονδία, τα χωριά του Καλαμά το ίδιο. Εμείς όχι αν και έχουν γίνει σχετικές προτάσεις στο παρελθόν. Στο όλο ζήτημα λαμβάνουμε υπόψη την κατ' επανάληψη έκφραση της επιθυμίας της Αδελφότητας Πέντε Εκκλησιών (Οσδίνας) για συνεργασία (πχ στο χορό, σε αθλητικούς αγώνες το καλοκαίρι).

Για όλους αυτούς τους λόγους η επιτυχία της ημερίδας κρίνεται σημαντική και καλούμε όλους σας να λάβετε μέρος στην προετοιμασία.

Η πρόεδρος της Αδελφότητας

Μαρία Λαμπρίδου

Η μία και μοναδική δασκάλα του σχολείου Πολυδρόσου

Τη λέγανε Μαγδαληνή; 


ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ...


Ας κλοτσήσω κι απόψε την ανέμη κι αν βρει τα κέφια της θα συνεχίσει να ξετυλίγει το κουβάρι των παραμυθιών. Κι απόψε η κλοτσιά θα είναι δυνατή γιατί σε κόμπο πέσαμε και τα λόγια δυσκολεύονται.

Καλησπέρα το λοιπόν στις αφεντιές σας και κάντε ψίχα* ήσυχα να βγούνε οι ξωτικές κι οι νεραϊδοπαρμένοι. Ήσυχα λέω, μη σας πάρουν τη φωνή κατά που συνηθάνε.

Νύχτα αφέγγαρη απόψε. Εκεί στο κέντρο του χωριού. Ψυχή πουθενά, φως πουθενά. Μόνο τα νυχτοπούλια που κρώζουν. Ήρεμος ο Αϊ Δημήτρης αναπαύει το γαλήνιο ίσκιο του. Δίπλα το Αμελικό. Με τα δυο του πατώματα. Και κει, στο απάνω, μια τσούπρα. Μόνη της. Ξένη σ' αυτό τον τόπο, ξένη και με τους ανθρώπους.

Πότε ήρθε εδώ; Πότε έφυγε; Κανείς δεν ξέρει στα σίγουρα. Λένε πως την έλεγαν Μαγδαληνή. Μπορεί κι αλλιώς. Κανείς δε θέλει να θυμάται. Θλιβερή ιστορία, απ' αυτές που καλύτερα να τις ξεχνούν. Σήμερα όμως θα κάνουμε μια εξαίρεση. Έτσι πρέπει και να με συμπαθάτε αν σας στεναχωρέψω.

Δασκάλα ήρθε στον τόπο μας η Μαγδαληνή, ας την πούμε κι εμείς έτσι για ευκολία. Από πού; Μερικοί τη θέλουν Κερκυραία. Μια Ναυσικά που ξέπεσε στα βουνά μας. Αμάθητοι οι ντόπιοι σε τέτοιες γραμματιζούμενες κυράδες, την είδαν απ την αρχή με μισό μάτι. Δάσκαλο γύρευαν για τα παιδιά τους και όχι μια ομορφονιά με ξενικά ρουτιά* και σουσούμια αλλόκοτα.

Σαν ξεπέζεψε στον πλάτανο του Μεσοχωριού, ανόρεχτα της έδειξαν το κονάκι του δάσκαλου. Ντράπηκαν να της πούνε να φύγει, το φώναζαν όμως τα μάτια τους. Ντράπηκε κι εκείνη να ρωτήσει το γιατί. Μικρό κορίτσι ήτανε μαθές κι ας την έβλεπαν οι άλλοι για Μπουμπουλίνα έτοιμη να τους βάλει μπουρλότα.

Κλείστηκε εκείνη στο κονάκι, στο Αμελικό δηλαδή, σχολείο και σπίτι για το δάσκαλο ένα πράμα ήταν εκείνα τα χρόνια, και άρχισε το σούσουρο να απλώνεται. "Δάσκαλος γυναίκα, πού ματακούστηκε!" Πάτησαν πόδι τα παιδιά, τέτοιες ευκαιρίες δε χάνονται:

«Δεν πααίνουμε* στο σκολειό!»

Πάτησαν πόδι και οι μανάδες:

«Να πα να τσι* πείτε να τσακιστεί να φύγει, θα μας χαλάσει τα σπίτια μας αυτή με τα φερσίδια* της!»

Έπεσαν οι άντρες σε μεγάλη συλλοή*. Έστριβαν τη μουστάκα τσε δω, την έστριβαν τσε κει*, βαρύ τους έρχουνταν να πάνε να πούνε της κυρα - δασκάλισσας να τα μαζέψει και να φύγει.

Κι εκείνο το κοράσιο, μόνο κι έρμο το καψερό, να παλεύει να βρει άκρη να βολευτεί στο καινούριο σπιτικό. Σπιτικό τρόπος του λέγειν, ένα αχούρι σκοτεινό και η μπόχα της τυρίλας να την πνίγει. Πνιχτή και απόκοσμη και η σιωπή, μόνο την καρδιά της άκουγε να σφυροκοπά. Κι απέ*, σαν πέρασαν οι πρώτες ώρες, πήρε το θάρρος, αναγκάστηκε πες, να ξεμυτίσει από το κονάκι της. Κείνα τα χρόνια τα σπιτικά δεν είχαν τις ευκολίες τις σημερινές. Άγνωστες πολυτέλειες που ήθελαν δεκαετίες να φτάσουν ως εδώ. Μπάνιο και τουαλέτες; Εδώ νερό δεν είχανε και το κουβάλαγαν ζαλωμένο με τις βιτσέλες*.

Βγήκε λοιπόν η Μαγδαληνή, και χτύπησε την πρώτη πόρτα που βρήκε μπροστά της. Η ανάγκη βλέπεις είναι πιο πάνω κι από τη ντροπή. Με χαμηλά τα μάτια και ψελλίζοντας έκανε τη δύσκολη ερώτηση. Και σαν κατάλαβε η νοικοκυρά, με τα χίλια ζόρια, τι ζήταγε η δασκάλα, φώναξε τη θυγατέρα της τη μεγάλη να πάει να της δείξει. Το αναγκαίο*, κατά πως το λέγανε ευγενικά. Και πήραν δρόμο και δρόμο άφησαν, γιατί αυτό το αναγκαίο ήταν κατά λάκκο μεριά, χαμηλά, μακριά από τα βλέμματα των ανθρώπων. Και μακριά από τον κόσμο και η καθαριότητα του χώρου.

Είδε η Κερκυραία τα κατάντια μας και έφριξε. Μα τι να πει; Και σε ποιον; Αλλιώς ήταν αυτή μαθημένη στον τόπο της, άλλα συνήθεια και άλλος πολιτισμός. Μα εδώ, σε τούτα τα βουνά που μόλις τα είχε αφήσει του Τούρκου το ποδάρι, αυτά ήταν, το είπαμε, πολυτέλειες άγνωστες.

Λέτε κι εσείς με νου σας τι κάθομαι τώρα και σας μολογώ*. Έλα μου ντε που τούτα όλα έπαιξαν ρόλο σημαντικό; Κι αν ενοχλούν τ’ αυτιά μας και τα μάτια μας τέτοιες παράταιρες κουβέντες, ακόμη πιο πολύ θα μας ενοχλήσει να μάθουμε τη συνέχεια ετούτης της λησμονημένης ιστορίας.

Που λέτε έτσι είχαν τα πράγματα. Οι χωριανοί δε θέλαν τη δασκάλα ούτε ζουγραφιστή, κι εκείνη απ' τη μεριά της άλλο δε λαχτάραγε παρά να φύγει από τούτο τον καταραμένο τόπο και το μαρτύριο που τράβαγε. Μα εύκολο δεν ήταν να γλιτώσει. Και ποιος ξέρει και ποια ανάγκη την είχε φέρει ως εδώ. Κανείς δε ρώτησε και κανείς δεν έμαθε ποτέ.

Πόσος καιρός πέρασε, αδύνατον να μάθουμε. Και λίγος ή πολύς δεν έχει σημασία. Το σημαντικό και το βέβαιο είναι το αποτέλεσμα στην ψυχή του κοριτσιού. Μέρα τη μέρα μαζεύονταν η πίκρα και βούλιαζε σε χάος απύθμενο. Μα τούτο το δράμα κανείς δεν το πρόσεξε. Κι έτσι κανενός η καρδιά δεν μαλάκωσε. Αντίθετα, μέρα τη μέρα, έψαχναν τρόπο να διώξουν τη δασκάλα. Να γλιτώσουν από τούτο το βραχνά. Και κάποια στιγμή βρήκαν, έτσι νόμισαν, την κατάλληλη ευκαιρία.

Η δασκαλίτσα, που ούτε το όνομά της δε θέλησαν να κρατήσουν οι παλιοί, και που ούτε τη μέρα καλά καλά δεν μπορούσε να φτάνει εκεί κάτω στο χασίλι* γι αυτό που σήμερα το θεωρούμε αυτονόητο να υπάρχει στο κάθε σπίτι, τις νύχτες αναγκαζόταν να καταφεύγει στη λύση που ήξερε από τον τόπο της, το δοχείο νυχτός για να το πούμε ευγενικά. Το πώς μαθεύτηκε ετούτο το μυστικό στο χωριό, άγνωστο. Το θέμα είναι πως αυτό ακριβώς τους έδωσε την αφορμή που γύρευαν. Μαζεύουν το λοιπόν οι άντρες τις γυναίκες και μια και δυο τις στείλανε στο Αμελικό να πετάξουν έξω τη "βρομιάρα". Ποια λόγια αλλάχτηκαν εκεί; Τι προσβολές άδικες εισέπραξε το ξένο κορίτσι;

Ξεχείλισε η ψυχούλα της και όλα όσα είχε μαζεμένα ορμήσαν βίαια και σαλέψαν το μυαλό της. Θέλει και πολύ νομίζετε ο άνθρωπος να παραλοϊστεί; Τι απέγινε, κανείς δεν ξέρει. Το χωριό έθαψε στη σιωπή ετούτη τη θλιβερή ιστορία της πρώτης και τελευταίας δασκάλας του χωριού μας. Δεν ήθελαν να θυμούνται και να ντρέπονται για το κακό που της έκαναν. Ακόμη και το όνομά της θάφτηκε επιμελώς στη λήθη. «Αλησμονώ και χαίρομαι» που λέει και το τραγούδι. Τη λέγανε Μαγδαληνή; Ήτανε Κερκυραία;

Χρόνια μετά έψαξε να τη βρει ένας δάσκαλος του χωριού μας. Δεν τα κατάφερε. Ίσως το όνομα δεν ήτανε σωστό, ίσως ο τόπος της να ήταν άλλος. Ποιος ξέρει; Κι ένα βράδυ κάθισε και μου τα είπε όλα χαρτί και καλαμάρι, για τη Μαγδαληνή, ή όπως αλλιώς τη λέγαν. Να βγάλει το κρίμα από μέσα του. Και όπως μου τα μολόγησε έτσι κατά λέξη σας τα λέω κι εγώ. Να μη με βαραίνουν άλλο. Κι ας είναι τούτο το παραμύθι ένα μνημόσυνο για εκείνη την άτυχη κοπέλα που τόσο αδικήσαμε. Κι αδικήσαμε μαζί και όλα τα κορίτσια του χωριού μας που για χρόνια μετά ούτε που σκέφτονταν να πάνε να σπουδάσουν. Ποια τόλμαγε να περάσει τα ίδια;

Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που στις επόμενες γενιές δε συναντάμε Βλαχωρίτισσες μορφωμένες. Πέρασε πολύς καιρός κι οι πρώτες που το τόλμησαν χρειάστηκαν μεγάλο αγώνα να πείσουν τους δικούς τους πως κάνουν και τα κορίτσια για γράμματα. Κι ας είναι καλά κάποιοι φωτισμένοι δάσκαλοι που έπεσαν στο λαιμό των γονιών τους για να τους δώκουνε την άδεια. Στο μεταξύ πολλές τις έφαγαν τα γίδια, κι άλλες τα ξένα, κι άλλες κατέληξαν ψυχοκόρες σε πλουσιόσπιτα στην πόλη.

Κι όμως, είχε σπουδαίες γυναίκες το χωριό μας. Και άξιες. Άδικο για όλο τον τόπο που έτσι παραμελήθηκε η μόρφωσή τους. Άδικο και για τα παιδιά που μεγαλώσανε.

Και λέω κρίμα, που σε κείνο το γράμμα του πάτερ Κοσμά, που τόσο βοήθησε στην ανάπτυξη του σχολειού μας, δε βρέθηκαν και τα λόγια του για τις γυναίκες:

«Ίδια την έκαμεν ο Θεός την γυναίκαν με τον άνδραν, όχι κατωτέραν ».
Κι έμεινε έτσι η Βλαχωρίτισσα δεκαετίες σε θέση δεύτερη και κατώτερη. Το ίδιο και όσες ήρθαν εδώ νύφες από άλλα χωριά, που «αφέντη» έπρεπε ν αποκαλούν και το πιο μικρό σερνικό στο αντροσόι* τους. Κι ας ήταν και μωρό στις φασκιές, «αφέντη» πάλι του κραίνανε*.

Κι όμως, λίγο πιο πάνω από δω, χρόνια πριν, διακόσια και βάλε, έλαμψαν οι αντρογυναίκες του Σουλίου. Οι καπετάνισσες που έπιαναν καριοφίλι και πολέμαγαν καλύτερα κι από άντρες. Η Μόσχω η Τζαβέλαινα, η Χάιδω, η Λένη του Μπότσαρη. Και χρόνια πάλι μετά, στον πόλεμο του ‘40, οι Ηπειρώτισσες άφησαν άφωνο τον κόσμο όλο εκεί πάνω στις χιονισμένες πλαγιές της Πίνδου. Αλλά και πίσω, στα πολύ παλιά, από δω ξεκίνησε η Μολοσσή πριγκίπισσα Μυρτάλη, η μετέπειτα θρυλική Ολυμπιάδα, που γέννησε και γαλούχησε έναν Αλέξανδρο και τον έστειλε να κατακτήσει τον κόσμο. Ναι, τέτοιες γυναίκες βγάζουνε αυτά τα χώματα. Ίδιες με τη γη μας. Περήφανες σαν τα βουνά μας και δυνατές σαν τα ποτάμια μας.

Γι αυτό, σε τούτη τη γη, πρέπει να το αναφέρουμε, ίσα την είχανε παλιά τη γυναίκα σε αξία και μαζί τη λάτρευαν σύνναη* θεά με το μεγάλο Δία. Διώνη το όνομά της, η ηπειρώτικη σύλληψη του «θηλυκού» Διός, κατά πως λένε οι παλιές γραφές. Και χώρος της λατρευτικός ο αρχαιότερος της Ηπείρου, η Δωδώνη. Κόρη του Ουρανού και μάνα της Αφροδίτης. Γιατί έτσι έβλεπαν εκείνοι οι πρώτοι Ηπειρώτες τη γυναίκα. Με σοφία ουράνια και δημιουργό και γεννήτορα του ωραίου.

Πώς από τούτες τις θεές και τις αντρογυναίκες, καταντήσαμε ακόμη και το όνομα των γυναικών να στερήσουμε και Γιώργαινες, Κώσταινες και Ποστόλαινες* να τις βαφτίσουμε, είναι μεγάλη απορία. Κι άλλο τόσο περίεργο πόσα κατάφεραν τα τελευταία χρόνια τα κορίτσια του χωριού μας. Τόσα πολλά, που αστεία να φαντάζουνε στα μάτια μας όσα παλιά περνάγανε οι γυναίκες. Και να ρωτάμε δύσπιστα αν ήτανε αλήθεια.

Ναι, ποιος σήμερα μπορεί να το πιστέψει πως κάποτε διώξαμε από δω κακήν κακώς μία δασκάλα, απλά και μόνο γιατί ήτανε γυναίκα; Και ποιος θέλει να θυμάται πως το τρελάναμε εκείνο το κακόμοιρο κορίτσι; Κανείς, μα της χρωστάγαμε ετούτο το παραμύθι, μνημόσυνο πες και συγνώμη και εξομολόγηση όπως ταιριάζει στα αμαρτήματα.

Και τώρα που τα είπαμε κι αλάφρωσε η καρδιά μας, δε θα ντρεπόμαστε να λέμε πως μια φορά κι έναν καιρό ήτανε μια δασκάλα. Εδώ, στο Βλαχώρι, στο Αμελικό. Και θα τη λέμε Μαγδαληνή κι ας μη τη λέγαν έτσι, για να τιμάμε μέρες που είναι, το Γολγοθά που την ανεβάσαμε. Και το μεγαλοπαράσκευο, μαζί με τα πεθαμένα μας, ας της ανάβουμε ένα κεράκι. Να χαίρεται η ψυχούλα της και να μας συχωράει.

Μ αυτά και μ αυτά όμως πέρασε κι απόψε η ώρα. Και ένα ακόμη παραμύθι τέλειωσε. Κρίμα που δεν ταιριάζει να το κλείσω με το ζήσανε αυτοί καλά. Αρκεί όμως και φτάνει που σήμερα ζούμε καλύτερα.

Καλό ξημέρωμα και με υγεία να ξανανταμώσουμε. Να συνεχίσουμε να λέμε παραμύθια. Που παραμύθια δεν είναι . . .

_________________________________

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Οι ερμηνείες των λέξεων του τοπικού λεξιλογίου βασίστηκαν σε ανέκδοτη εργασία του Θεόφιλου Λαμπρίδη τον οποίο και ευχαριστούμε που μας την παραχώρησε.

*ψίχα = λίγο
*ρουτιά = ρούχα
*πααίνουμε = πηγαίνουμε
*τσι (πείτε) = της (πείτε)
*φερσίδια = τρόποι φερσίματος, συμπεριφοράς, τα φερσίματα
*συλλοή = συλλογή, σκέψη
*τσε δω, τσε κει = από δω, από κει
*απέ = έπειτα
*βιτσέλες = δοχεία για μεταφορά νερού
*αναγκαίο = τουαλέτα,
*μολογώ = ομολογώ, λέω
*χασίλι = χωράφι
*αντροσόι = η οικογένεια του συζύγου, του άντρα
*κραίνανε = λέγανε
*σύνναη = συν και ναός, λατρευότανε στον ίδιο ναό

*Γιώργαινες, Κώσταινες και Ποστόλαινες = Η γυναίκα του Γιώργου, του Κώστα, του (Α)Ποστόλη. Σύμφωνα με τα ηπειρώτικα έθιμα τις παντρεμένες γυναίκες τις φώναζαν με το όνομα του άντρα τους και όχι με τα δικά τους βαφτιστικά.


_________________________________

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ιστορία της Μαγδαληνής είναι πέρα για πέρα αληθινή. Χρονικά τοποθετείτε λίγο μετά την απελευθέρωση της Ηπείρου, δηλαδή γύρω στα 1913 με 14. Κι ακόμη πιο τραγική από όσο το «παραμύθι» άφησε να φανεί. Όταν πρόσφατα ετούτη η διήγηση ήρθε στο φως, βρέθηκαν αρκετοί ντόπιοι να προσθέσουν ό,τι ο καθένας είχε ακούσει από τη γιαγιά του, και να συμπληρώσουν όλες τις λεπτομέρειες που ο χρόνος είχε ξεθωριάσει. Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις μαρτυρίες, τις νύχτες οι γυναίκες του χωριού κατσουλώνονταν ( κατσούλι θα πει κάπα με καπέλο) και πήγαιναν έξω από το Αμελικό βγάζοντας αλλόκοτες κραυγές και παριστάνοντας τους σεϊταναραίους (δηλαδή τους βρικόλακες). Όσο για το παραμύθι βασίστηκε στη διήγηση του δάσκαλου Θεόφιλου Λαμπρίδη που ήταν ο ίδιος που έψαξε να βρει τα ίχνη της Μαγδαληνής. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε.


Στη φωτογραφίες ο δάσκαλος Θεόφιλος Λαμπρίδης

με τους μαθητές του. Εποχή 1968 - 1969







Κατάθεση στεφάνου στην πλατεία του χωριού, στο Μεσοχώρι.

Πίσω αριστερά διακρίνεται ο χώρος που κάποτε ήταν χτισμένο το Αμελικό.


Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο του Ν. Υφαντή:
«Ο απόδημος Θεσπρωτός Χρυσόστομος Λ. Λαμπρίδης
και τα ευποιητικά του έργα.»

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΑΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε ότι η ΘΕΑΤΟ της Παραμυθιάς δέχεται να λάβει μέρος στην ημερίδα με προβολή της βραβευμένης της ταινίας "Η μετανάστις".

Ευχαριστώ θερμά το συνάδελφο κ. Γιάννη Δημάκα για την ανταπόκριση στο αίτημα και με δεδομένο ότι και ο οργανωτικός φορέας, η Αδελφότητα των απανταχού Πολυδροσιτών, είναι στην ουσία σύλλογος μεταναστών που προσπαθεί να διατηρήσει τους δεσμούς με τη γενέτειρα.

Επίσης το Λαογραφικό μας μουσείο έχει ως ξεχωριστό του στοιχείο από άλλα του είδους την ξεχωριστή θεματική του ενότητα την αφιερωμένη στους μετανάστες.

Δείτε μικρό απόσπασμα της ταινίας:




ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ (βίντεο)


Ένα ακόμη βίντεο εντοπίσαμε στο you tube από ξενάγηση του Θωμά Φώτση στο Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου. Στις 5 Νοεμβρίου 2014. Από το ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Online TV. Τους ευχαριστούμε θερμά που προβάλλουν το χωριό μας και το μουσείο μας. 










Τάσος Αναγνωστόπουλος: Ο πρώτος μας επιστήμονας





Από το βιβλίο του Νίκου Υφαντή: "Το ευποιητικό έργο του Χρυσόστομου Λαμπρίδη" - Ιωάννινα 2007, σελ 318:

"Ο Τάσος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στο Πολύδροσο στις 12 Απριλίου 1907. Τα πρώτα μαθήματα τα άκουσε στο Δημοτικό σχολείο Βλαχωρίου  από το δάσκαλο Νικόλαο Χρ. Μπίτσα.

Το 1926 ταξίδεψε στην Αίγυπτο, όπου εργαζόταν κοντά στα αδέρφια του και παράλληλα φοιτούσε στο σχολείο, απ' όπου απεφοίτησε από το 5/ξιο Γυμνάσιο το 1929. Το 1929 εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου και το 1934 πήρε το πτυχίο του γιατρού. Το 1935 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Παραμυθιά, όπου εξασκούσε το λειτούργημα του γιατρού. Στην Παραμυθιά εκτιμούσαν πολύ την ευθύτητα του χαρακτήρα του και τα αλτρουϊστικά του αισθήματα.

Το 1936 ο γερουσιαστής Μπέμπης τον έστειλε στην Αίγυπτο για τη διενέργεια εράνου υπέρ του νοσοκομείου Φιλιατών.

Συμμετέχει ως έφεδρος ανθυπίατρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Λόγω της εθνικής του δράσης κατά την Κατοχή, συνελήφθη από τις στρατιωτικές αρχές Κατοχής. Κατά τη μεταφορά του στην Ιταλία στις 22 Ιανουαρίου 1943, το πλοίο ΤΖΕΝΟΒΑ που επέβαινε τορπιλίστηκε και ο ίδιος έχασε τη ζωή του. "


Στο ίδιο βιβλίο στη συνέχεια παρατίθεται και απόσπασμα της ομιλίας του γιατρού Τάσου Αναγνωστόπουλου που δόθηκε στο Κάιρο στις 13/9/1936 με θέμα τον έρανο για το νοσοκομείο Φιλιατών.

Στη συνέχεια αναφέρονται στοιχεία για το πώς το 1972 ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολυδρόσου έκανε ενέργειες για την τοποθέτηση προτομής του ήρωα γιατρού στο χωριό της καταγωγής του.

Στο ίδιο βιβλίο  υπάρχουν στοιχεία πως το 1999 - 9 Αυγούστου - πάρθηκε απόφαση από το Δήμο Παραμυθιάς και μάλιστα ομόφωνα να ονομαστεί το Κέντρο Υγείας της Παραμυθιάς ως Κέντρο Υγείας Αναστάσιου Αναγνωστόπουλου. Δήμαρχος ήταν τότε - όπως αναφέρει το βιβλίο - ο Ε. Κάτσιος. Όμως η ομόφωνη εκείνη απόφαση "πάγωσε" από το Δήμαρχο που διαδέχτηκε τον Ευάγγελο Κάτσιο, όπως αναφέρεται στη σελίδα 329 του βιβλίου...

_____________________

Αναδημοσίευση στοιχείων από


Η φωτογραφία της προτομής του Τάσου Αναγνωστόπουλου στο Πολύδροσο είναι από το καταστατικό της Αδελφότητας των απανταχού Πολυδροσιτών, της οποίας και υπήρξε ο ιδρυτής της.






ΤΟ ΑΜΕΛΙΚΟ - το πρώτο σχολείο του χωριού μας



Κόκκινη κλωστή δεμένη
στην ανέμη τυλιγμένη.
Δώσ της κλότσο να γυρίσει
παραμύθι ν' αρχινίσει.



Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μικρό χωριό, Βλαχώρι το λέγανε. Οι σημερινοί το ξέρουνε ως Πολύδροσο Θεσπρωτίας. Εκείνα τα χρόνια που ξεκινά η ιστορία μας, ο τόπος ήταν ακόμη υπόδουλος. «Πικρής σκλαβιάς χειροπιαστό σκοτάδι» τα πλάκωνε και τα φοβέριζε όλα και όλους. Κι αν σήμερα θεωρούμε δύσκολη τη ζωή στο χωριό, καταλαβαίνουμε τι πέρναγαν οι άνθρωποι τότε. Εκείνοι οι άνθρωποι, οι τόσοι άγνωστοι σε μας, οι τόσο γνώριμοι στα κύτταρά μας. Οι μακρινοί παππούδες και γιαγιάδες, που στα ίδια χώματα περπάτησαν κάποτε, τις ίδιες κορφούλες αγνάντευαν το πουρνό και από την ίδια βουνοκορφή, της Μίχλας, τους χαιρέταγε το αστρί της μέρας το δείλι. Κακοτράχαλος ο τόπος και βάσανο μεγάλο η επιβίωση.


Κι από πάνω να στέκεται το καμτσίκι του Τούρκου. Να διαφεντεύει και να πέφτει επί δικαίων και αδίκων. Να αρπάζει το βιος και λογαριασμό να μη δίνει. Χωρίς έλεος και χωρίς ανθρωπιά. Και όχι μόνο το βιος. Ίδια άρπαζαν και σκότωναν και τους κακόμοιρους εκείνους χωρικούς, τους έρμους τους Βλαχωρίτες. Τρόμος έπεφτε στο χωριό σαν έφταναν εδώ οι φοροεισπράχτορες και οι τζεντρεμάδες* του αγά. Αλαφιασμένες οι μανάδες μάζευαν τα κούτσικα* από τους δρόμους και μαζεύονταν και οι ίδιες. Τι τα χρόνια ήταν δύσκολα κι οι Τούρκοι δε χόρταιναν μόνο με γρόσια και πεσκέσια. Ούτε τους ρόπωναν* οι πίτες και τα κοψίδια. Ήθελαν, κι έπαιρναν δίχως να ρωτήσουν, ό,τι άλλο τους έκανε κέφι.


Τα ήξερε, τα είχε δοκιμάσει στο πετσί του ο ραγιάς, τόσους αιώνες τα τερτίπια τους. Κι απέ που τράβηξε το ένα χουνέρι* μετά το άλλο, έβαλε μπρος το πανάρχαιο όπλο της φυλής, την πονηριά, που πάντα έσωζε τους Έλληνες απ' τον καιρό του Ομήρου. Έπιασε το λοιπό κι έχτισε σπίτι ξέχωρο, δίπλα στην εκκλησιά, στο κέντρο του χωριού. Τάχα για να τιμήσει τους αφεντάδες και με όλα τα πρεπά να τους τρατάρει και να τους κοιμίσει σαν έφταναν εδώ να διαγουμίσουν. Να πάρουν τον ιδρώτα και τα κόπια των χωριανών μα να γλιτώσουν οι τσούπρες*. . . Ετούτο το χτίσμα Αμελικό το λέγανε.





Κι έμεινε έτσι το Αμελικό, να ξεπεζεύουν και να βρίσκουν κονάκι οι τούρκοι και οι μπιστικοί τους ως τα 1850 περίπου. Οι εποχές είχαν πια αλλάξει. Άλλες ανάγκες των ανθρώπων ήρθαν και κόνεψαν στο Αμελικό. Από τότε και μετά, ιστορούσαν οι παλιοί, εδώ λειτούργησε το σχολειό του χωριού. Ανοιχτά και φανερά και όχι κρυφά που θέλει η φαντασία ορισμένων. Κι από ξενώνας το Αμελικό για τους δυνάστες, έγινε ναός της γνώσης για τα νέα βλαστάρια του χωριού. Εδώ έμαθαν τα πρώτα κολλυβογράμματα, λίγο γραφή κι ανάγνωση και άλλο λίγο να λογαριάζουν. Φυσικά τέτοια προνόμια είχαν μόνο τα σερνικά παιδιά. Τα άλλα, το κορίτσια, είχαν άλλο προορισμό. Μα αυτή είναι μια άλλη ιστορία.




Καλό ξημέρωμα και αύριο με υγεία συνεχίζουμε.



*τζεντρεμάδες = στρατοχωροφύλακες των Τούρκων
*κούτσικα = μικρά παιδιά
*ρόπωναν = χόρταιναν την πείνα τους
*χουνέρι = πάθημα
*τσούπρες = κορίτσια




@@@@@@@@@@@@


Ο ΜΠΑΝΤΖΙΟΣ ΜΕΣΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΞΩ



Συνέχεια του παραμυθιού, καλησπέρα στην αφεντιά σας.


Εκείνα τα χρόνια που λέτε, οι τσούπρες δε μάθαιναν γράμματα. Η πρώτη που ξέφυγε από τούτο τον άγραφο νόμο ήταν η συχωρεμένη η βαβω - Αγαθή, η μάνα του Θωμά του Παπαδημητρίου, του δάσκαλου, που κι εκείνης ο πατέρας, ο Ιωάννης Μαρτίνης Παπαθεοδώρου, ήταν δάσκαλος και μάλιστα σχολάρχης. Σπουδαγμένος στη Ζωσιμαία, μεγάλη υπόθεση εκείνη την εποχή. Μεγαλύτερη ακόμη η γρίπη που τον θέρισε στα 18... Κι ο παππούς της βαβω - Αγαθής, ο Θόδωρος Μαρτίνης, γραμματιζούμενος κι αυτός, παπάς στα Ζαγοροχώρια, στα Σουδενά.

Και δεν ήταν ο μόνος παπάς από το χωριό μας. Ένας άλλος παπάς, ο παπα- Μάρκος, παππούς του Μάρκου Ράπελλα, του αγαπημένου καφετζή των παιδικών μας χρόνων, είχε προσφέρει για πολλά χρόνια τις υπηρεσίες του στο Δίλοφο Ζαγορίου. Παπάς στα Ζαγόρια τότε, το 19ο αιώνα, δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αν λάβουμε υπόψη την πνευματική ανάπτυξη της περιοχής. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως εκείνοι οι Βλαχωρίτες ιερείς γνώριζαν καλά γράμματα και οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως το Αμελικό δεν ήταν το πρώτο σχολείο του χωριού μας. Θα πρέπει και παλιότερα, πριν από το 1850, να λειτουργούσε σχολείο στο χωριό.

Όμως πληροφορίες συγκεκριμένες για το παλιότερο σχολείο δεν υπάρχουν. Όλες λοιπόν οι υποθέσεις μας στηρίζονται στις πληροφορίες για μορφωμένους Βλαχωρίτες αυτής της περιόδου, ιερείς, δασκάλους και σχολάρχες ακόμη. Θέλουμε καλύτερη απόδειξη;

Για να βάλουμε όμως τα πράγματα στη σωστή τους θέση και να μην πάρουν τα μυαλά μας αέρα για το δήθεν τρισένδοξο παρελθόν της παιδείας του τόπου μας, θα πρέπει να μολογήσουμε την πικρή αλήθεια: Η φτώχεια και η ανέχεια άφηνε πολλά παιδιά αγράμματα κι ας υπήρχε σχολείο στο χωριό. Δύσκολα τα χρόνια και οι άνθρωποι έπρεπε πρώτα να σκεφτούν την επιβίωση και μετά τα γράμματα. Ακούστε μάλιστα και τούτο το παράδοξο:

Κάθε που έμπαινε η άνοιξη, ο δάσκαλος και οι μαθητές του έπαιρναν πόδι από το Αμελικό. Όχι, δεν πήγαιναν στους κάμπους να μαζέψουν παπαρούνες και πασχαλιές, αυτιά του λαγού και σταφύλια του κούκου. Ούτε για μπουσλίγκες επάνω στη Βασιλική. Αυτά ήταν της δικής μας γενιά τα τσαλίμια. Και για τους νεώτερους, που ούτε τις μπουσλίγκες κατέχουν, ούτε και το βεζίρη, θα προσθέσω πως ήταν τα γκέιμ μπόι της δικής μας εποχής. Όσο για τα παραπάνω, τα αυτιά και τα σταφύλια, του λαγού και του κούκου, λουλουδάκια είναι του τόπου μας, ταιριαστά με τα ζωάκια του, για να μαρτυράνε τη σοφή ματιά εκείνων που έτσι τα βάφτισαν και έτσι μας τα παρέδωσαν. Αυτά και πάμε παρακάτω.

Τα παιδιά, που λέτε, εκείνης της εποχής δεν είχαν καιρό για τέτοια. Και μην ξεχνάμε πως δεν είχαν και παπούτσια να ποδεθούν. Ούτε θα είχαν για πολλές δεκαετίες ακόμη. Πού πήγαινε λοιπόν όλο τούτο το ξιπόλητο τάγμα;

Απλά πολύ απλά, μετακόμιζαν στο χαγιάτι* της εκκλησιάς, στο γνωστό μας Αϊ -Δημήτρη. Μαζί και ο δάσκαλος. Γιατί στο Αμελικό έμπαινε ο μπάντζιος, πα να πει ο τυροκόμος. Σαρακοστή βλέπετε και οι άνθρωποι τηρούσαν τότε τις παραδόσεις. Αν ήθελαν, ας έκαναν κι αλλιώς. Κι αφού δεν έπιναν που δεν έπιναν γάλα, φώναζαν τον μπάντζιο για να το κάνει τυρί. Και να πάρουν κι αυτοί κανένα φράγκο. Πρώτη ανάγκη αυτή και μετά το σχολειό. Γιατί αν δε χορτάσει η κοιλιά, ανοίγει η πόρτα του μυαλού να μπούνε τα γράμματα; Για να λέμε δηλαδή και το σωστό.

Κι έτσι τα πιτσιρίκια, με τα γυμνά τους ποδαράκια και με τα τρύπια ρουχαλάκια, συνήθως αποφόρια από μεγαλύτερους, στρώνονταν στο χαγιάτι κι εκεί πολέμαγαν να νικήσουν την αμάθεια και να γίνουν άνθρωποι. Άναβαν και στη γωνιά φωτιά και κορόιδευαν την παγωνιά. Η κάπνα και οι μαυρισμένες πέτρες από τούτη τη γωνιά γλίτωσαν ως τις μέρες μας, ως τότε που αναστηλώθηκε ο Άγιος Δημήτριος και μας παραδόθηκε σαν καινούριος.

Έτσι που λέτε το είχαν εκείνα τα χρόνια. Μέσα ο μπάντζιος, έξω τα παιδιά. Μα να σας πω, δεν ξέρω αν έτσι ήταν καλύτερα ή χειρότερα. Γιατί ετούτα τα παιδιά, με τις χίλιες αντιξοότητες, μάθαιναν γράμματα και συνάμα ανθρωπιά. Δεν αμολιούνταν στους δρόμους σαν τα σημερινά να σφάξουν το ένα το άλλο. Και λέω μήπως είχε δίκιο εκείνος ο παλιός που έλεγε «Η ευτυχία κάνει τέρατα και η δυστυχία ανθρώπους.»



Μα είπαμε πολλά και σώνει. Ας λαλήσει κι άλλο αηδόνι.


Καλό σας ξημέρωμα. Και έπεται συνέχεια.



* χαγιάτι = εξωτερικός διάδρομος
@@@@@@@@@@@@


Ίδιο πάντα μετά από 50 χρόνια Το ξιπόλητο τάγμα του χωριού.
Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο του Ν. Υφαντή:
"Ο απόδημος Θεσπρωτός Χρυσόστομος Λ. Λαμπρίδης και τα ευποιητικά του έργα"



ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ







Πολλούς δασκάλους γνώρισε το χωριό μας. Ο πρώτος για τον οποίο έχουμε στοιχεία ήταν ο Γιωρ-Λάμπρος, που δίδαξε πριν από το 1893. Τελευταίος κάποιος Βασιλείου, στα 1977. Χρονιά που το σχολείο Πολυδρόσου έκλεισε.

Όλοι τους άντρες. Εκτός από μία γυναίκα. Και που μάλλον την έλεγαν Μαγδαληνή...

Διαβάστε την ιστορία της γραμμένη σαν παραμύθι:



ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ...


Ας κλοτσήσω κι απόψε την ανέμη κι αν βρει τα κέφια της θα συνεχίσει να ξετυλίγει το κουβάρι των παραμυθιών. Κι απόψε η κλοτσιά θα είναι δυνατή γιατί σε κόμπο πέσαμε και τα λόγια δυσκολεύονται.

Καλησπέρα το λοιπόν στις αφεντιές σας και κάντε ψίχα* ήσυχα να βγούνε οι ξωτικές κι οι νεραϊδοπαρμένοι. Ήσυχα λέω, μη σας πάρουν τη φωνή κατά που συνηθάνε.

Νύχτα αφέγγαρη απόψε. Εκεί στο κέντρο του χωριού. Ψυχή πουθενά, φως πουθενά. Μόνο τα νυχτοπούλια που κρώζουν. Ήρεμος ο Αϊ Δημήτρης αναπαύει το γαλήνιο ίσκιο του. Δίπλα το Αμελικό. Με τα δυο του πατώματα. Και κει, στο απάνω, μια τσούπρα. Μόνη της. Ξένη σ' αυτό τον τόπο, ξένη και με τους ανθρώπους.

Πότε ήρθε εδώ; Πότε έφυγε; Κανείς δεν ξέρει στα σίγουρα. Λένε πως την έλεγαν Μαγδαληνή. Μπορεί κι αλλιώς. Κανείς δε θέλει να θυμάται. Θλιβερή ιστορία, απ' αυτές που καλύτερα να τις ξεχνούν. Σήμερα όμως θα κάνουμε μια εξαίρεση. Έτσι πρέπει και να με συμπαθάτε αν σας στεναχωρέψω.

Δασκάλα ήρθε στον τόπο μας η Μαγδαληνή, ας την πούμε κι εμείς έτσι για ευκολία. Από πού; Μερικοί τη θέλουν Κερκυραία. Μια Ναυσικά που ξέπεσε στα βουνά μας. Αμάθητοι οι ντόπιοι σε τέτοιες γραμματιζούμενες κυράδες, την είδαν απ την αρχή με μισό μάτι. Δάσκαλο γύρευαν για τα παιδιά τους και όχι μια ομορφονιά με ξενικά ρουτιά* και σουσούμια αλλόκοτα.

Σαν ξεπέζεψε στον πλάτανο του Μεσοχωριού, ανόρεχτα της έδειξαν το κονάκι του δάσκαλου. Ντράπηκαν να της πούνε να φύγει, το φώναζαν όμως τα μάτια τους. Ντράπηκε κι εκείνη να ρωτήσει το γιατί. Μικρό κορίτσι ήτανε μαθές κι ας την έβλεπαν οι άλλοι για Μπουμπουλίνα έτοιμη να τους βάλει μπουρλότα.

Κλείστηκε εκείνη στο κονάκι, στο Αμελικό δηλαδή, σχολείο και σπίτι για το δάσκαλο ένα πράμα ήταν εκείνα τα χρόνια, και άρχισε το σούσουρο να απλώνεται. "Δάσκαλος γυναίκα, πού ματακούστηκε!" Πάτησαν πόδι τα παιδιά, τέτοιες ευκαιρίες δε χάνονται:

«Δεν πααίνουμε* στο σκολειό!»

Πάτησαν πόδι και οι μανάδες:

«Να πα να τσι* πείτε να τσακιστεί να φύγει, θα μας χαλάσει τα σπίτια μας αυτή με τα φερσίδια* της!»

Έπεσαν οι άντρες σε μεγάλη συλλοή*. Έστριβαν τη μουστάκα τσε δω, την έστριβαν τσε κει*, βαρύ τους έρχουνταν να πάνε να πούνε της κυρα - δασκάλισσας να τα μαζέψει και να φύγει.

Κι εκείνο το κοράσιο, μόνο κι έρμο το καψερό, να παλεύει να βρει άκρη να βολευτεί στο καινούριο σπιτικό. Σπιτικό τρόπος του λέγειν, ένα αχούρι σκοτεινό και η μπόχα της τυρίλας να την πνίγει. Πνιχτή και απόκοσμη και η σιωπή, μόνο την καρδιά της άκουγε να σφυροκοπά. Κι απέ*, σαν πέρασαν οι πρώτες ώρες, πήρε το θάρρος, αναγκάστηκε πες, να ξεμυτίσει από το κονάκι της. Κείνα τα χρόνια τα σπιτικά δεν είχαν τις ευκολίες τις σημερινές. Άγνωστες πολυτέλειες που ήθελαν δεκαετίες να φτάσουν ως εδώ. Μπάνιο και τουαλέτες; Εδώ νερό δεν είχανε και το κουβάλαγαν ζαλωμένο με τις βιτσέλες*.

Βγήκε λοιπόν η Μαγδαληνή, και χτύπησε την πρώτη πόρτα που βρήκε μπροστά της. Η ανάγκη βλέπεις είναι πιο πάνω κι από τη ντροπή. Με χαμηλά τα μάτια και ψελλίζοντας έκανε τη δύσκολη ερώτηση. Και σαν κατάλαβε η νοικοκυρά, με τα χίλια ζόρια, τι ζήταγε η δασκάλα, φώναξε τη θυγατέρα της τη μεγάλη να πάει να της δείξει. Το αναγκαίο*, κατά πως το λέγανε ευγενικά. Και πήραν δρόμο και δρόμο άφησαν, γιατί αυτό το αναγκαίο ήταν κατά λάκκο μεριά, χαμηλά, μακριά από τα βλέμματα των ανθρώπων. Και μακριά από τον κόσμο και η καθαριότητα του χώρου.

Είδε η Κερκυραία τα κατάντια μας και έφριξε. Μα τι να πει; Και σε ποιον; Αλλιώς ήταν αυτή μαθημένη στον τόπο της, άλλα συνήθεια και άλλος πολιτισμός. Μα εδώ, σε τούτα τα βουνά που μόλις τα είχε αφήσει του Τούρκου το ποδάρι, αυτά ήταν, το είπαμε, πολυτέλειες άγνωστες.

Λέτε κι εσείς με νου σας τι κάθομαι τώρα και σας μολογώ*. Έλα μου ντε που τούτα όλα έπαιξαν ρόλο σημαντικό; Κι αν ενοχλούν τ’ αυτιά μας και τα μάτια μας τέτοιες παράταιρες κουβέντες, ακόμη πιο πολύ θα μας ενοχλήσει να μάθουμε τη συνέχεια ετούτης της λησμονημένης ιστορίας.

Που λέτε έτσι είχαν τα πράγματα. Οι χωριανοί δε θέλαν τη δασκάλα ούτε ζουγραφιστή, κι εκείνη απ' τη μεριά της άλλο δε λαχτάραγε παρά να φύγει από τούτο τον καταραμένο τόπο και το μαρτύριο που τράβαγε. Μα εύκολο δεν ήταν να γλιτώσει. Και ποιος ξέρει και ποια ανάγκη την είχε φέρει ως εδώ. Κανείς δε ρώτησε και κανείς δεν έμαθε ποτέ.

Πόσος καιρός πέρασε, αδύνατον να μάθουμε. Και λίγος ή πολύς δεν έχει σημασία. Το σημαντικό και το βέβαιο είναι το αποτέλεσμα στην ψυχή του κοριτσιού. Μέρα τη μέρα μαζεύονταν η πίκρα και βούλιαζε σε χάος απύθμενο. Μα τούτο το δράμα κανείς δεν το πρόσεξε. Κι έτσι κανενός η καρδιά δεν μαλάκωσε. Αντίθετα, μέρα τη μέρα, έψαχναν τρόπο να διώξουν τη δασκάλα. Να γλιτώσουν από τούτο το βραχνά. Και κάποια στιγμή βρήκαν, έτσι νόμισαν, την κατάλληλη ευκαιρία.

Η δασκαλίτσα, που ούτε το όνομά της δε θέλησαν να κρατήσουν οι παλιοί, και που ούτε τη μέρα καλά καλά δεν μπορούσε να φτάνει εκεί κάτω στο χασίλι* γι αυτό που σήμερα το θεωρούμε αυτονόητο να υπάρχει στο κάθε σπίτι, τις νύχτες αναγκαζόταν να καταφεύγει στη λύση που ήξερε από τον τόπο της, το δοχείο νυχτός για να το πούμε ευγενικά. Το πώς μαθεύτηκε ετούτο το μυστικό στο χωριό, άγνωστο. Το θέμα είναι πως αυτό ακριβώς τους έδωσε την αφορμή που γύρευαν. Μαζεύουν το λοιπόν οι άντρες τις γυναίκες και μια και δυο τις στείλανε στο Αμελικό να πετάξουν έξω τη "βρομιάρα". Ποια λόγια αλλάχτηκαν εκεί; Τι προσβολές άδικες εισέπραξε το ξένο κορίτσι;

Ξεχείλισε η ψυχούλα της και όλα όσα είχε μαζεμένα ορμήσαν βίαια και σαλέψαν το μυαλό της. Θέλει και πολύ νομίζετε ο άνθρωπος να παραλοϊστεί; Τι απέγινε, κανείς δεν ξέρει. Το χωριό έθαψε στη σιωπή ετούτη τη θλιβερή ιστορία της πρώτης και τελευταίας δασκάλας του χωριού μας. Δεν ήθελαν να θυμούνται και να ντρέπονται για το κακό που της έκαναν. Ακόμη και το όνομά της θάφτηκε επιμελώς στη λήθη. «Αλησμονώ και χαίρομαι» που λέει και το τραγούδι. Τη λέγανε Μαγδαληνή; Ήτανε Κερκυραία;

Χρόνια μετά έψαξε να τη βρει ένας δάσκαλος του χωριού μας. Δεν τα κατάφερε. Ίσως το όνομα δεν ήτανε σωστό, ίσως ο τόπος της να ήταν άλλος. Ποιος ξέρει; Κι ένα βράδυ κάθισε και μου τα είπε όλα χαρτί και καλαμάρι, για τη Μαγδαληνή, ή όπως αλλιώς τη λέγαν. Να βγάλει το κρίμα από μέσα του. Και όπως μου τα μολόγησε έτσι κατά λέξη σας τα λέω κι εγώ. Να μη με βαραίνουν άλλο. Κι ας είναι τούτο το παραμύθι ένα μνημόσυνο για εκείνη την άτυχη κοπέλα που τόσο αδικήσαμε. Κι αδικήσαμε μαζί και όλα τα κορίτσια του χωριού μας που για χρόνια μετά ούτε που σκέφτονταν να πάνε να σπουδάσουν. Ποια τόλμαγε να περάσει τα ίδια;

Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που στις επόμενες γενιές δε συναντάμε Βλαχωρίτισσες μορφωμένες. Πέρασε πολύς καιρός κι οι πρώτες που το τόλμησαν χρειάστηκαν μεγάλο αγώνα να πείσουν τους δικούς τους πως κάνουν και τα κορίτσια για γράμματα. Κι ας είναι καλά κάποιοι φωτισμένοι δάσκαλοι που έπεσαν στο λαιμό των γονιών τους για να τους δώκουνε την άδεια. Στο μεταξύ πολλές τις έφαγαν τα γίδια, κι άλλες τα ξένα, κι άλλες κατέληξαν ψυχοκόρες σε πλουσιόσπιτα στην πόλη.

Κι όμως, είχε σπουδαίες γυναίκες το χωριό μας. Και άξιες. Άδικο για όλο τον τόπο που έτσι παραμελήθηκε η μόρφωσή τους. Άδικο και για τα παιδιά που μεγαλώσανε.

Και λέω κρίμα, που σε κείνο το γράμμα του πάτερ Κοσμά, που τόσο βοήθησε στην ανάπτυξη του σχολειού μας, δε βρέθηκαν και τα λόγια του για τις γυναίκες:

«Ίδια την έκαμεν ο Θεός την γυναίκαν με τον άνδραν, όχι κατωτέραν ».
Κι έμεινε έτσι η Βλαχωρίτισσα δεκαετίες σε θέση δεύτερη και κατώτερη. Το ίδιο και όσες ήρθαν εδώ νύφες από άλλα χωριά, που «αφέντη» έπρεπε ν αποκαλούν και το πιο μικρό σερνικό στο αντροσόι* τους. Κι ας ήταν και μωρό στις φασκιές, «αφέντη» πάλι του κραίνανε*.

Κι όμως, λίγο πιο πάνω από δω, χρόνια πριν, διακόσια και βάλε, έλαμψαν οι αντρογυναίκες του Σουλίου. Οι καπετάνισσες που έπιαναν καριοφίλι και πολέμαγαν καλύτερα κι από άντρες. Η Μόσχω η Τζαβέλαινα, η Χάιδω, η Λένη του Μπότσαρη. Και χρόνια πάλι μετά, στον πόλεμο του ‘40, οι Ηπειρώτισσες άφησαν άφωνο τον κόσμο όλο εκεί πάνω στις χιονισμένες πλαγιές της Πίνδου. Αλλά και πίσω, στα πολύ παλιά, από δω ξεκίνησε η Μολοσσή πριγκίπισσα Μυρτάλη, η μετέπειτα θρυλική Ολυμπιάδα, που γέννησε και γαλούχησε έναν Αλέξανδρο και τον έστειλε να κατακτήσει τον κόσμο. Ναι, τέτοιες γυναίκες βγάζουνε αυτά τα χώματα. Ίδιες με τη γη μας. Περήφανες σαν τα βουνά μας και δυνατές σαν τα ποτάμια μας.

Γι αυτό, σε τούτη τη γη, πρέπει να το αναφέρουμε, ίσα την είχανε παλιά τη γυναίκα σε αξία και μαζί τη λάτρευαν σύνναη* θεά με το μεγάλο Δία. Διώνη το όνομά της, η ηπειρώτικη σύλληψη του «θηλυκού» Διός, κατά πως λένε οι παλιές γραφές. Και χώρος της λατρευτικός ο αρχαιότερος της Ηπείρου, η Δωδώνη. Κόρη του Ουρανού και μάνα της Αφροδίτης. Γιατί έτσι έβλεπαν εκείνοι οι πρώτοι Ηπειρώτες τη γυναίκα. Με σοφία ουράνια και δημιουργό και γεννήτορα του ωραίου.

Πώς από τούτες τις θεές και τις αντρογυναίκες, καταντήσαμε ακόμη και το όνομα των γυναικών να στερήσουμε και Γιώργαινες, Κώσταινες και Ποστόλαινες* να τις βαφτίσουμε, είναι μεγάλη απορία. Κι άλλο τόσο περίεργο πόσα κατάφεραν τα τελευταία χρόνια τα κορίτσια του χωριού μας. Τόσα πολλά, που αστεία να φαντάζουνε στα μάτια μας όσα παλιά περνάγανε οι γυναίκες. Και να ρωτάμε δύσπιστα αν ήτανε αλήθεια.

Ναι, ποιος σήμερα μπορεί να το πιστέψει πως κάποτε διώξαμε από δω κακήν κακώς μία δασκάλα, απλά και μόνο γιατί ήτανε γυναίκα; Και ποιος θέλει να θυμάται πως το τρελάναμε εκείνο το κακόμοιρο κορίτσι; Κανείς, μα της χρωστάγαμε ετούτο το παραμύθι, μνημόσυνο πες και συγνώμη και εξομολόγηση όπως ταιριάζει στα αμαρτήματα.

Και τώρα που τα είπαμε κι αλάφρωσε η καρδιά μας, δε θα ντρεπόμαστε να λέμε πως μια φορά κι έναν καιρό ήτανε μια δασκάλα. Εδώ, στο Βλαχώρι, στο Αμελικό. Και θα τη λέμε Μαγδαληνή κι ας μη τη λέγαν έτσι, για να τιμάμε μέρες που είναι, το Γολγοθά που την ανεβάσαμε. Και το μεγαλοπαράσκευο, μαζί με τα πεθαμένα μας, ας της ανάβουμε ένα κεράκι. Να χαίρεται η ψυχούλα της και να μας συχωράει.

Μ αυτά και μ αυτά όμως πέρασε κι απόψε η ώρα. Και ένα ακόμη παραμύθι τέλειωσε. Κρίμα που δεν ταιριάζει να το κλείσω με το ζήσανε αυτοί καλά. Αρκεί όμως και φτάνει που σήμερα ζούμε καλύτερα.

Καλό ξημέρωμα και με υγεία να ξανανταμώσουμε. Να συνεχίσουμε να λέμε παραμύθια. Που παραμύθια δεν είναι . . .

_________________________________

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Οι ερμηνείες των λέξεων του τοπικού λεξιλογίου βασίστηκαν σε ανέκδοτη εργασία του Θεόφιλου Λαμπρίδη τον οποίο και ευχαριστούμε που μας την παραχώρησε.

*ψίχα = λίγο
*ρουτιά = ρούχα
*πααίνουμε = πηγαίνουμε
*τσι (πείτε) = της (πείτε)
*φερσίδια = τρόποι φερσίματος, συμπεριφοράς, τα φερσίματα
*συλλοή = συλλογή, σκέψη
*τσε δω, τσε κει = από δω, από κει
*απέ = έπειτα
*βιτσέλες = δοχεία για μεταφορά νερού
*αναγκαίο = τουαλέτα,
*μολογώ = ομολογώ, λέω
*χασίλι = χωράφι
*αντροσόι = η οικογένεια του συζύγου, του άντρα
*κραίνανε = λέγανε
*σύνναη = συν και ναός, λατρευότανε στον ίδιο ναό

*Γιώργαινες, Κώσταινες και Ποστόλαινες = Η γυναίκα του Γιώργου, του Κώστα, του (Α)Ποστόλη. Σύμφωνα με τα ηπειρώτικα έθιμα τις παντρεμένες γυναίκες τις φώναζαν με το όνομα του άντρα τους και όχι με τα δικά τους βαφτιστικά.


_________________________________

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ιστορία της Μαγδαληνής είναι πέρα για πέρα αληθινή. Χρονικά τοποθετείτε λίγο μετά την απελευθέρωση της Ηπείρου, δηλαδή γύρω στα 1913 με 14. Κι ακόμη πιο τραγική από όσο το «παραμύθι» άφησε να φανεί. Όταν πρόσφατα ετούτη η διήγηση ήρθε στο φως, βρέθηκαν αρκετοί ντόπιοι να προσθέσουν ό,τι ο καθένας είχε ακούσει από τη γιαγιά του, και να συμπληρώσουν όλες τις λεπτομέρειες που ο χρόνος είχε ξεθωριάσει. Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις μαρτυρίες, τις νύχτες οι γυναίκες του χωριού κατσουλώνονταν ( κατσούλι θα πει κάπα με καπέλο) και πήγαιναν έξω από το Αμελικό βγάζοντας αλλόκοτες κραυγές και παριστάνοντας τους σεϊταναραίους (δηλαδή τους βρικόλακες). Όσο για το παραμύθι βασίστηκε στη διήγηση του δάσκαλου Θεόφιλου Λαμπρίδη που ήταν ο ίδιος που έψαξε να βρει τα ίχνη της Μαγδαληνής. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε.


Στη φωτογραφίες ο δάσκαλος Θεόφιλος Λαμπρίδης

με τους μαθητές του. Εποχή 1968 - 1969







Κατάθεση στεφάνου στην πλατεία του χωριού, στο Μεσοχώρι.

Πίσω αριστερά διακρίνεται ο χώρος που κάποτε ήταν χτισμένο το Αμελικό.


Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο του Ν. Υφαντή:
«Ο απόδημος Θεσπρωτός Χρυσόστομος Λ. Λαμπρίδης
και τα ευποιητικά του έργα.»


βίντεο: ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ




Βίντεο του Πολυδροσίτη Παύλου Μαρτίνη.

Την ξενάγηση κάνει ο υπεύθυνος του μουσείου Θωμάς Φώτσης.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ



Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολυδροσιτών ίδρυσε το πρώτο Λαογραφικό Μουσείο του Νομού Θεσπρωτίας το 1971. Η συλλογή ξεκίνησε με αντικείμενα από την, τότε, υπό ανακαίνιση εκκλησία του Αγίου Δημητρίου . Η έκθεση του Μουσείου ανακαινίστηκε το 1993. Μέχρι την επέκταση του 1998 διέθετε μόνο μία αίθουσα για την έκθεση των αντικειμένων εμβαδού 21 τ.μ. . Έκτοτε διαθέτει τρεις χώρους συνολικού εμβαδού περι τα 80 τ.μ.. και αποθήκη .

Η συλλογή αποτελείται από 950 αντικείμενα . Εκτός από 40 περίπου που προέρχονται από γειτονικά χωριά τα υπόλοιπα είναι από το χωριό. 

Για την ώρα η τεκμηρίωση των αντικειμένων γίνεται χειρόγραφα με τήρηση στοιχειώδους μητρώου και δελτίων εισαγωγής . Δειγματοληπτικά έχει ξεκινήσει ηλεκτρονική τεκμηρίωση. 

Η έκθεση περιλαμβάνει τις εξής ενότητες που αναπτύσσονται σε διακριτές επιφάνειες ή προθήκες : 

· ιστορικά ευρήματα και εκκλησιαστικά αντικείμενα 

· το σπίτι 

· η οικοσκευή 

· η υφαντική 

· η ραπτική και τα παραδοσιακά ενδύματα 

· η κτηνοτροφία και γεωργία 

· το καφενείο - εμπορικό 

· το κυνήγι 

· η ξενιτιά 

* νέο τμήμα , '' Βλαχωρίτες και Γράμματα ''



Το Μουσείο παρουσιάζει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής με υλικά τεκμήρια τα χρηστικά αντικείμενα που διασώζει στην συλλογή του. Στόχος είναι οι νέοι που επισκέπτονται το Μουσείο να αποκομίζουν μια συνοπτική αλλά ζωντανή αντίληψη των συνθηκών ζωής, των προσαρμογών των κατοίκων και των λύσεων και της αισθητικής που ανέπτυξαν καθώς και της τοπικής παραγωγής και οικονομίας. 

Είναι ίσως το μοναδικό Μουσείο στην Ήπειρο που παρουσιάζει αυτόνομα την δράση των χωριανών στην ξενιτιά με συγκεκριμένη τεκμηρίωση. 

Το Μουσείο λειτουργεί με εθελοντική προσφορά εργασίας. Δυνατότητα επίσκεψης μόνο με προσυνενόηση . Η ξενάγηση διαρκεί ανάλογα με το ενδιαφέρον του επισκέπτη , συνήθως περί τα 40 λεπτά.

Το Μουσείο του Πολυδρόσου εμπλουτίζεται, επεκτείνοντας τους χώρους των εκθέσεών του και τους τομείς των εκθεμάτων με καινοτόμες παρουσιάσεις. Νέα έργα επέκτασης κι εμπλουτισμού ξεκίνησαν το 2008 και περατώθηκαν το 2010, με την ενότητα που παρουσιάζει την σχέση των κατοίκων του χωριού με τα Γράμματα, παρουσιάζεται εξέλιξη της εκπαίδευσης και πολλά γραπτά ντοκουμέντα . 

Τηλέφωνα επικοινωνίας :   69748850681 Μαρτίνης Τάσος , Πρόεδρος ΦΣΠ

2666024374 Θωμάς Φώτσης,  Υπεύθυνος Μουσείου,  2666024336 Λουκάς Μάκος


Αναδημοσίευση άρθρου από:  http://www.polydroso.gr/to-polydroso/museum.html


ΠΑΜΕ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το ιστολόγιο αυτό ξεκινά με αφορμή την ημερίδα που διοργανώνει αυτό το καλοκαίρι η Αδελφότητα των απανταχού Πολυδροσιτών σε ένα ακριτικό χωριό της Θεσπρωτίας, το πρώην Βλαχώρι και νυν Πολύδροσο.

Βασικό ερέθισμα για τη διοργάνωση της ημερίδας αποτέλεσε το Λαογραφικό Μουσείο που λειτουργεί στον τόπο καταγωγής μας. Μουσείο που ιδρύθηκε αρχές της δεκαετίας του 1970 από το Φιλοπρόοδο Σύλλογο Πολυδροσιτών. Ιδιαιτέρως το τμήμα του "Βλαχωρίτες και Γράμματα", που προστέθηκε σε πρόσφατη επέκταση του μουσείου. 







Ταυτόχρονα την ημερίδα θα απασχολήσει η γενικότερη σχέση των μουσείων με τα σχολεία και μάλιστα με την αμφίδρομη σχέση μεταξύ τους:

1. Αφενός η αξιοποίηση των μουσείων μέσω των διδακτικών επισκέψεων 

2. Αφετέρου η προσφορά των μουσείων στη διάσωση της ιστορίας της εκπαίδευσης και των σχολείων. 

Και σε κάθε περίπτωση ο ρόλος των εκπαιδευτικών. 

Έτσι προσκεκλημένοι στην ημερίδα μας θα είναι οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ιδιαίτερα των γειτονικών με το Πολύδροσο περιοχών, της Θεσπρωτίας και των Ιωαννίνων. Να σημειώσουμε πως το χωριό αυτό βρίσκεται στα όρια των δύο νομών, και δίπλα στον παλιό εθνικό δρόμο Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων. 

Επίσης έχουμε ζητήσει συνεργασία από μουσεία που ειδικεύονται στο θέμα της εκπαίδευσης ή διαθέτουν ανάλογο τμήμα. Όπως το Μουσείο Παιδείας του πανεπιστημίου Αθηνών και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (στην Πλάκα). 

Δείτε περισσότερα για την ημερίδα στη σελίδα που έχουμε δημιουργήσει στο face book:


Η σελίδα του σωματείου μας στο face book,  που είναι ένα πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και μέλος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος - με έδρα την Αθήνα, στην οδό Κλεισθένους 15, κοντά στην πλατεία Κοτζιά, στον 7ο όροφο: 


Ταχυδρομική Διεύθυνση Επικοινωνίας:  Φιλιππουπόλεως 18 - 17123 ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

e-mail:  mlampridoy@yahoo.gr  

Το site του χωριού μας:   http://www.polydroso.gr/

Σύντομη παρουσίαση του λαογραφικού μας μουσείου:  


Ημερομηνία διεξαγωγής της ημερίδας:  Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015. Ώρα 11 το πρωί. 

Αν ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε την ημερίδα, ή και να κάνετε εισήγηση, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε το συντομότερο δυνατό μαζί μας. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί εκπαιδευτικό υλικό και βεβαιώσεις συμμετοχής, πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε έγκαιρα πόσοι θα έρθουν για να προετοιμαστούμε ανάλογα. 

Για την ημερίδα μας έχουμε  ήδη ενημερώσει και ζητήσει συνεργασία από τους:

1. Τη Δήμαρχο Σουλίου, κ. Σταυρούλα Μπραΐμη - Μπότση

2. Τον πρόεδρο της κοινότητας Πολυδρόσου, κ. Γεώργιο Μαρτίνη

3. Τον πρόεδρο του Φιλοπροόδου, του συλλόγου στον οποίο ανήκει το Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου, κ. Αναστάσιο Μαρτίνη.

4. Το Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, κ. Κωνσταντίνο Νάτση.

5. Τις σχολικές συμβούλους Θεσπρωτίας, κ. Μαρίνα Μπέση (της προσχολικής) και κ. Λαμπρινή Λιάτσου (της Α΄ περιφέρειας δημοτικής εκπαίδευσης).

Το επόμενο διάστημα θα απευθυνθούμε και σε άλλους φορείς, τόσο της Θεσπρωτίας όσο και των Ιωαννίνων και γενικότερα της Ηπείρου. Όπως στην περιφερειακή διευθύντρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηπείρου, το διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ιωαννίνων, τους διευθυντές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους σχολικούς συμβούλους, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα ΔΣ των τοπικών ενώσεων των εκπαιδευτικών, τους υπευθύνους πολιτιστικών θεμάτων στο χώρο της εκπαίδευσης, τους υπευθύνους άλλων μουσείων της περιοχής καθώς και πολιτιστικών σωματείων (πχ της ΘΕΑΤΟ της Παραμυθιάς), τους συλλόγους των φοιτητών του παιδαγωγικού τμήματος Ιωαννίνων κλπ.

Μέχρι στιγμής στους εισηγητές της ημερίδας περιλαμβάνονται: 

1. Ο κ. Θωμάς Φώτσης, υπεύθυνος του Λαογραφικού Μουσείου Πολυδρόσου, που έχει αναλάβει τόσο την ξενάγηση στο μουσείο όσο και εισήγηση για την ιστορία του, τη λειτουργία του, τη συντήρησή του.

2. Η κ. Αικατερίνη Πλακίτση, καθηγήτρια φυσικής στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που θα μιλήσει για την  αξία της μουσειακής εκπαίδευσης.

Στην ημερίδα θα καταβληθεί προσπάθεια να διοργανωθεί και έκθεση βιβλίων ενώ θα παρουσιαστούν και έργα Πολυδροσιτών, σχετικών με το χωριό μας και τη λαογραφική μας παράδοση.

Για το καλλιτεχνικό σκέλος της εκδήλωσης είμαστε σε επαφή με τον συγχωριανό μας και έφορο πολιτισμού της Πανηπειρωτικής, κ. Αλέξανδρο Λαμπρίδη. 

Ξέρουμε βέβαια πως νηστικό αρκούδι δε χορεύει, θα προσπαθήσουμε κάτι να κάνουμε και στον τομέα αυτό αν και τα οικονομικά του σωματείου μας δεν επιτρέπουν (όπως πολύ θα το θέλαμε) την πλήρη και δωρεάν γαστρονομική κάλυψη της εκδήλωσης. Θα προσφερθούν όμως καφές και αναψυκτικά στο γραφικό καφενεδάκι του χωριού μας, βουτήματα  και πίτες από τα χεράκια των ντόπιων κυράδων.  Μπορούμε επίσης στο βαθμό που οι συμμετέχοντες το επιθυμούν να συνεννοηθούμε με ταβερνάκι της περιοχής ώστε να γευματίσουμε μετά το πέρας της ημερίδας όλοι μαζί και πληρώνοντας ο καθένας ό,τι παραγγείλει. Δυστυχώς, ξαναλέω, δεν επιτρέπουν τα οικονομικά μας να καλύψουμε πλήρως και τον τομέα αυτό. 

Αν κάποιοι μας έρθουν από μακριά, τους προτείνουμε να κλείσουν ξενοδοχείο ή στην Ηγουμενίτσα (όπου μπορούν να κάνουν και το μπανάκι τους στη θάλασσα) ή στα Γιάννενα (όπου θα μπορούν να επισκεφθούν πολλά ακόμη μουσεία και μνημεία).   Το χωριό μας έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε ίση σχεδόν απόσταση και από τις δύο αυτές πόλεις. Περίπου 50 χλμ είναι η διαδρομή, με αρκετές βέβαια στροφές αλλά με καλό δρόμο. Υπολογίστε 45 λεπτά από την Ηγουμενίτσα και 50 λεπτά από τα Γιάννενα. 

Η πρόσβαση στην Ήπειρο μπορεί να γίνει είτε με αεροπλάνο (αεροδρόμιο Ιωαννίνων) είτε οδικώς. Από τη βόρεια Ελλάδα μπορείτε να ακολουθήσετε ως τα Γιάννενα την Εγνατία ενώ από τη νότια Ελλάδα θα έρθετε από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και την υπό κατασκευή Ιόνια οδό. Η απόσταση από την Αθήνα μέσω Ρίου και Ιωαννίνων είναι σχεδόν 500 χλμ. Εναλλακτικά μπορείτε να έρθετε και μέσω Λαμίας, Καρδίτσας, Καλαμπάκας και μετά ακολουθείτε την Εγνατία ως τα Ιωάννινα. 

Μην ξεχνάτε ότι ερχόμενοι στην Ήπειρο μπορείτε να επισκεφθείτε και πλήθος άλλων πανέμορφων προορισμών, πχ Σύβοτα, Πάργα, Κέρκυρα, Παξούς, Πρέβεζα, Μέτσοβο, Κόνιτσα κλπ. Κι ακόμη να δείτε το σπήλαιο Ιωαννίνων, τα αρχαιολογικά μας μουσεία, τα αρχαία Γίτανα, το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, τις πηγές και τις εκβολές του Αχέροντα, τη λίμνη Ιωαννίνων και το νησάκι της, το παλιό λιμάνι της Κόπραινας κοντά στην Άρτα, και τόσα και τόσα άλλα που θα τα παρουσιάσουμε προσεχώς αναλυτικά στο ιστολόγιο. 

Σκοπός μας είναι ταυτόχρονα να δώσουμε ιδέες στους εκπαιδευτικούς για διοργάνωση διδακτικών επισκέψεων στα σημεία αυτά και όχι μόνο στους ταξιδιώτες που θα μας έρθουν από μακριά.

Η πρόεδρος της Αδελφότητας των απανταχού Πολυδροσιτών

Μαρία Λαμπρίδου