ΠΑΜΕ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το ιστολόγιο αυτό ξεκινά με αφορμή την ημερίδα που διοργανώνει αυτό το καλοκαίρι η Αδελφότητα των απανταχού Πολυδροσιτών σε ένα ακριτικό χωριό της Θεσπρωτίας, το πρώην Βλαχώρι και νυν Πολύδροσο.

Βασικό ερέθισμα για τη διοργάνωση της ημερίδας αποτέλεσε το Λαογραφικό Μουσείο που λειτουργεί στον τόπο καταγωγής μας. Μουσείο που ιδρύθηκε αρχές της δεκαετίας του 1970 από το Φιλοπρόοδο Σύλλογο Πολυδροσιτών. Ιδιαιτέρως το τμήμα του "Βλαχωρίτες και Γράμματα", που προστέθηκε σε πρόσφατη επέκταση του μουσείου. 







Ταυτόχρονα την ημερίδα θα απασχολήσει η γενικότερη σχέση των μουσείων με τα σχολεία και μάλιστα με την αμφίδρομη σχέση μεταξύ τους:

1. Αφενός η αξιοποίηση των μουσείων μέσω των διδακτικών επισκέψεων 

2. Αφετέρου η προσφορά των μουσείων στη διάσωση της ιστορίας της εκπαίδευσης και των σχολείων. 

Και σε κάθε περίπτωση ο ρόλος των εκπαιδευτικών. 

Έτσι προσκεκλημένοι στην ημερίδα μας θα είναι οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ιδιαίτερα των γειτονικών με το Πολύδροσο περιοχών, της Θεσπρωτίας και των Ιωαννίνων. Να σημειώσουμε πως το χωριό αυτό βρίσκεται στα όρια των δύο νομών, και δίπλα στον παλιό εθνικό δρόμο Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων. 

Επίσης έχουμε ζητήσει συνεργασία από μουσεία που ειδικεύονται στο θέμα της εκπαίδευσης ή διαθέτουν ανάλογο τμήμα. Όπως το Μουσείο Παιδείας του πανεπιστημίου Αθηνών και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (στην Πλάκα). 

Δείτε περισσότερα για την ημερίδα στη σελίδα που έχουμε δημιουργήσει στο face book:


Η σελίδα του σωματείου μας στο face book,  που είναι ένα πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και μέλος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος - με έδρα την Αθήνα, στην οδό Κλεισθένους 15, κοντά στην πλατεία Κοτζιά, στον 7ο όροφο: 


Ταχυδρομική Διεύθυνση Επικοινωνίας:  Φιλιππουπόλεως 18 - 17123 ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

e-mail:  mlampridoy@yahoo.gr  

Το site του χωριού μας:   http://www.polydroso.gr/

Σύντομη παρουσίαση του λαογραφικού μας μουσείου:  


Ημερομηνία διεξαγωγής της ημερίδας:  Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015. Ώρα 11 το πρωί. 

Αν ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε την ημερίδα, ή και να κάνετε εισήγηση, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε το συντομότερο δυνατό μαζί μας. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί εκπαιδευτικό υλικό και βεβαιώσεις συμμετοχής, πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε έγκαιρα πόσοι θα έρθουν για να προετοιμαστούμε ανάλογα. 

Για την ημερίδα μας έχουμε  ήδη ενημερώσει και ζητήσει συνεργασία από τους:

1. Τη Δήμαρχο Σουλίου, κ. Σταυρούλα Μπραΐμη - Μπότση

2. Τον πρόεδρο της κοινότητας Πολυδρόσου, κ. Γεώργιο Μαρτίνη

3. Τον πρόεδρο του Φιλοπροόδου, του συλλόγου στον οποίο ανήκει το Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου, κ. Αναστάσιο Μαρτίνη.

4. Το Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, κ. Κωνσταντίνο Νάτση.

5. Τις σχολικές συμβούλους Θεσπρωτίας, κ. Μαρίνα Μπέση (της προσχολικής) και κ. Λαμπρινή Λιάτσου (της Α΄ περιφέρειας δημοτικής εκπαίδευσης).

Το επόμενο διάστημα θα απευθυνθούμε και σε άλλους φορείς, τόσο της Θεσπρωτίας όσο και των Ιωαννίνων και γενικότερα της Ηπείρου. Όπως στην περιφερειακή διευθύντρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηπείρου, το διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ιωαννίνων, τους διευθυντές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους σχολικούς συμβούλους, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα ΔΣ των τοπικών ενώσεων των εκπαιδευτικών, τους υπευθύνους πολιτιστικών θεμάτων στο χώρο της εκπαίδευσης, τους υπευθύνους άλλων μουσείων της περιοχής καθώς και πολιτιστικών σωματείων (πχ της ΘΕΑΤΟ της Παραμυθιάς), τους συλλόγους των φοιτητών του παιδαγωγικού τμήματος Ιωαννίνων κλπ.

Μέχρι στιγμής στους εισηγητές της ημερίδας περιλαμβάνονται: 

1. Ο κ. Θωμάς Φώτσης, υπεύθυνος του Λαογραφικού Μουσείου Πολυδρόσου, που έχει αναλάβει τόσο την ξενάγηση στο μουσείο όσο και εισήγηση για την ιστορία του, τη λειτουργία του, τη συντήρησή του.

2. Η κ. Αικατερίνη Πλακίτση, καθηγήτρια φυσικής στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που θα μιλήσει για την  αξία της μουσειακής εκπαίδευσης.

Στην ημερίδα θα καταβληθεί προσπάθεια να διοργανωθεί και έκθεση βιβλίων ενώ θα παρουσιαστούν και έργα Πολυδροσιτών, σχετικών με το χωριό μας και τη λαογραφική μας παράδοση.

Για το καλλιτεχνικό σκέλος της εκδήλωσης είμαστε σε επαφή με τον συγχωριανό μας και έφορο πολιτισμού της Πανηπειρωτικής, κ. Αλέξανδρο Λαμπρίδη. 

Ξέρουμε βέβαια πως νηστικό αρκούδι δε χορεύει, θα προσπαθήσουμε κάτι να κάνουμε και στον τομέα αυτό αν και τα οικονομικά του σωματείου μας δεν επιτρέπουν (όπως πολύ θα το θέλαμε) την πλήρη και δωρεάν γαστρονομική κάλυψη της εκδήλωσης. Θα προσφερθούν όμως καφές και αναψυκτικά στο γραφικό καφενεδάκι του χωριού μας, βουτήματα  και πίτες από τα χεράκια των ντόπιων κυράδων.  Μπορούμε επίσης στο βαθμό που οι συμμετέχοντες το επιθυμούν να συνεννοηθούμε με ταβερνάκι της περιοχής ώστε να γευματίσουμε μετά το πέρας της ημερίδας όλοι μαζί και πληρώνοντας ο καθένας ό,τι παραγγείλει. Δυστυχώς, ξαναλέω, δεν επιτρέπουν τα οικονομικά μας να καλύψουμε πλήρως και τον τομέα αυτό. 

Αν κάποιοι μας έρθουν από μακριά, τους προτείνουμε να κλείσουν ξενοδοχείο ή στην Ηγουμενίτσα (όπου μπορούν να κάνουν και το μπανάκι τους στη θάλασσα) ή στα Γιάννενα (όπου θα μπορούν να επισκεφθούν πολλά ακόμη μουσεία και μνημεία).   Το χωριό μας έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε ίση σχεδόν απόσταση και από τις δύο αυτές πόλεις. Περίπου 50 χλμ είναι η διαδρομή, με αρκετές βέβαια στροφές αλλά με καλό δρόμο. Υπολογίστε 45 λεπτά από την Ηγουμενίτσα και 50 λεπτά από τα Γιάννενα. 

Η πρόσβαση στην Ήπειρο μπορεί να γίνει είτε με αεροπλάνο (αεροδρόμιο Ιωαννίνων) είτε οδικώς. Από τη βόρεια Ελλάδα μπορείτε να ακολουθήσετε ως τα Γιάννενα την Εγνατία ενώ από τη νότια Ελλάδα θα έρθετε από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και την υπό κατασκευή Ιόνια οδό. Η απόσταση από την Αθήνα μέσω Ρίου και Ιωαννίνων είναι σχεδόν 500 χλμ. Εναλλακτικά μπορείτε να έρθετε και μέσω Λαμίας, Καρδίτσας, Καλαμπάκας και μετά ακολουθείτε την Εγνατία ως τα Ιωάννινα. 

Μην ξεχνάτε ότι ερχόμενοι στην Ήπειρο μπορείτε να επισκεφθείτε και πλήθος άλλων πανέμορφων προορισμών, πχ Σύβοτα, Πάργα, Κέρκυρα, Παξούς, Πρέβεζα, Μέτσοβο, Κόνιτσα κλπ. Κι ακόμη να δείτε το σπήλαιο Ιωαννίνων, τα αρχαιολογικά μας μουσεία, τα αρχαία Γίτανα, το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, τις πηγές και τις εκβολές του Αχέροντα, τη λίμνη Ιωαννίνων και το νησάκι της, το παλιό λιμάνι της Κόπραινας κοντά στην Άρτα, και τόσα και τόσα άλλα που θα τα παρουσιάσουμε προσεχώς αναλυτικά στο ιστολόγιο. 

Σκοπός μας είναι ταυτόχρονα να δώσουμε ιδέες στους εκπαιδευτικούς για διοργάνωση διδακτικών επισκέψεων στα σημεία αυτά και όχι μόνο στους ταξιδιώτες που θα μας έρθουν από μακριά.

Η πρόεδρος της Αδελφότητας των απανταχού Πολυδροσιτών

Μαρία Λαμπρίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου