ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ




Με αυτή την κάρτα ξεκίνησε κάποτε το Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου να διαδίδει την ύπαρξή του από το μικρό και ακριτικό Πολύδροσο της Θεσπρωτίας και ως τα πέρατα της οικουμένης. Ήταν αρχές της δεκαετίας του 1970. Τότε ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού, με την επωνυμία ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ και σήμερα γνωστός ως ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ, συνέλαβε την ιδέα για ίδρυση λαογραφικού μουσείου και λέγεται πως ήταν το πρώτο στο είδος του στη Θεσπρωτία.

Δημοσιεύουμε και μία από τις επιστολές που έστειλε τότε ο Φιλοπρόοδος για το θέμα της οργάνωσης του μουσείου:



Πρόεδρος του συλλόγου ο Θεόφιλος Λαμπρίδης, εκπαιδευτικός και αρκετά χρόνια δάσκαλος στο δημοτικό σχολείου Πολυδρόσου. Εκείνη όμως την εποχή, το Νοέμβρη του 1972, δεν είναι καν στην Ήπειρο. Έχει μετατεθεί στην Αθήνα και από κει συνεχίζει να νοιάζεται για τον τόπο καταγωγής και τη διάσωση και διάδοση του πολιτισμού του. 

Δεν είναι ο μόνος. Τέτοιες μεγαλόπνοες προσπάθειες είναι συνήθως έργο πολλών ανθρώπων που άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο διακατέχονται από την ιερή φλόγα της προσφοράς. Όπως ο μπαρμπα - Γιάννης Φώτσης, γραμματέας του συλλόγου αλλά και της κοινότητας Πολυδρόσου για πολλά χρόνια, τηλεγραφητής επίσης και ράφτης. 

Αλλά και πλήθος άλλων συγχωριανών, τόσο κατοίκων του Πολυδρόσου όσο και περισσότερο των ξενιτεμένων, των απανταχού της Γης όπως δηλώνει και η επωνυμία του δικού μας σωματείου, της Αδελφότητας. 

Σε βιβλίο που γράφτηκε από το Νίκο Υφαντή για το έργο ενός Πολυδροσίτη, του Χρυσόστομου Λαμπρίδη, βρίσκουμε ποιοι από τους πολλούς πρόσφεραν τα περισσότερα (και δεν εννοούμε χρήματα) για την ίδρυση, την οργάνωση, τη λειτουργία του μουσείου:


Όπως βλέπουμε πολύτιμη ήταν στα πρώτα βήματα  η προσφορά ενός νέου τότε ανθρώπου, φοιτητή της φιλολογίας, του Γρηγόρη Μαρτίνη και σήμερα πλέον συνταξιούχου φιλολόγου. Κι αργότερα και έως σήμερα τη σκυτάλη κρατά ο Θωμάς Φώτσης, χημικός μηχανικός, που επέλεξε να εγκατασταθεί στο Πολύδροσο και ψυχή τε και σώματι να προσφέρει τις υπηρεσίες του για την ανακαίνιση του μουσείου, τη συντήρηση και τη λειτουργία του. 


Τους βλέπουμε και τους δύο, το Γρηγόρη πρώτο από δεξιά, το Θωμά πρώτο από αριστερά, σε ομαδική επίσκεψη που πραγματοποίησε η Αδελφότητα των απανταχού Πολυδροσιτών στο Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου, στις 18 Αυγούστου 2014 και με ξενάγηση από τον υπεύθυνο εκ μέρους του Φιλοπροόδου για το μουσείο, κ. Φώτση.

Το Θεόφιλο Λαμπρίδη τον βλέπουμε στην επόμενη φωτογραφία μαζί με τους μαθητές του τον καιρό που ήταν δάσκαλος στο δημοτικό σχολείου Πολυδρόσου, υλικό από το οποίο διέσωσε και σήμερα εκτίθεται στη γωνιά του μουσείου που φέρει τον τίτλο: Βλαχωρίτες και Γράμματα:


Το Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου στεγάστηκε αρχικά στον κάτω όροφο του τότε κοινοτικού γραφείου του χωριού και σε χώρο αρκετά περιορισμένο:


Αργότερα παραχωρήθηκε στο μουσείο ολόκληρο το κτήριο και τα τελευταία χρόνια ο Φιλοπρόοδος πέτυχε να του δοθεί οικονομική επιχορήγηση με την οποία και εκσυγχρονίστηκε το μουσείο και οργανώθηκε κατά τα σημερινά πρότυπα.


Η παλιά μορφή του μουσείου



Το σήμερα

Πλέον τα σημαντικά εκθέματα φυλάσσονται σε γυάλινες προθήκες ενώ ο χώρος κλιματίζεται διαρκώς ώστε να υπάρχουν ιδανικές συνθήκες για τα αντικείμενα που μαρτυρούν την ιστορία μας και μας ενώνουν με το παρελθόν και τη ζωή των προγόνων μας.

Η προσπάθεια όμως δε σταματά. Πολλά μένουν ακόμη να γίνουν. Και εντός μουσείου και για το κτήριο και για τον περιβάλλοντα χώρο. Ευτυχώς το ενδιαφέρον των Πολυδροσιτών όχι μόνο παραμένει αλλά και διαρκώς αυξάνεται. Όπως επίσης και των φίλων του χωριού μας που εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους όταν επισκέπτονται το μουσείο. Όχι μόνο για τα ίδια τα αντικείμενα αλλά και για το μεράκι που είναι έκδηλο σε κάθε του γωνιά.

Σ' αυτή τη γενική προσπάθεια θέλουμε κι εμείς, η Αδελφότητα των απανταχού Πολυδροσιτών, να προσθέσουμε ένα λιθαράκι. Φέρνοντας το μουσείο πιο κοντά στα παιδιά! Και θεωρώντας πως ο καλύτερος τρόπος είναι μέσα από την ενημέρωση των εκπαιδευτικών. Για τούτο και αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια πρώτη ημερίδα, στις 5 Ιουλίου 2015, ενώ υπάρχουν σκέψεις να καθιερωθούν τέτοιες επιμορφωτικές συναντήσεις και για το μέλλον.

Να τονίσουμε ότι χάρη στο Θωμά Φώτση το μουσείο είναι προσβάσιμο όλες τις εποχές του χρόνου ακόμη και για μεμονωμένους επισκέπτες. Αρκεί βέβαια οι ενδιαφερόμενοι να του τηλεφωνήσουν έγκαιρα και να κλειστεί ραντεβού για την επίσκεψη και την ξενάγηση.

Δείτε εδώ http://pamemouseio.blogspot.gr/2015/04/blog-post_25.html  τηλέφωνα επικοινωνίας και πληροφορίες για τις συλλογές του Λαογραφικού Μουσείου Πολυδρόσου.













Δείτε επίσης εδώ http://pamemouseio.blogspot.gr/2015/04/blog-post_94.html  βίντεο ενός νέου συγχωριανού μας, του Παύλου Μαρτίνη, με ιδιαίτερη έφεση στην καταγραφή με βιντεοκάμερα όλων όσων αφορούν το Πολύδροσο, από ξενάγηση του Θωμά Φώτση στο Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου Θεσπρωτίας.





1 σχόλιο: