Τάσος Αναγνωστόπουλος: Ο πρώτος μας επιστήμονας





Από το βιβλίο του Νίκου Υφαντή: "Το ευποιητικό έργο του Χρυσόστομου Λαμπρίδη" - Ιωάννινα 2007, σελ 318:

"Ο Τάσος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στο Πολύδροσο στις 12 Απριλίου 1907. Τα πρώτα μαθήματα τα άκουσε στο Δημοτικό σχολείο Βλαχωρίου  από το δάσκαλο Νικόλαο Χρ. Μπίτσα.

Το 1926 ταξίδεψε στην Αίγυπτο, όπου εργαζόταν κοντά στα αδέρφια του και παράλληλα φοιτούσε στο σχολείο, απ' όπου απεφοίτησε από το 5/ξιο Γυμνάσιο το 1929. Το 1929 εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου και το 1934 πήρε το πτυχίο του γιατρού. Το 1935 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Παραμυθιά, όπου εξασκούσε το λειτούργημα του γιατρού. Στην Παραμυθιά εκτιμούσαν πολύ την ευθύτητα του χαρακτήρα του και τα αλτρουϊστικά του αισθήματα.

Το 1936 ο γερουσιαστής Μπέμπης τον έστειλε στην Αίγυπτο για τη διενέργεια εράνου υπέρ του νοσοκομείου Φιλιατών.

Συμμετέχει ως έφεδρος ανθυπίατρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Λόγω της εθνικής του δράσης κατά την Κατοχή, συνελήφθη από τις στρατιωτικές αρχές Κατοχής. Κατά τη μεταφορά του στην Ιταλία στις 22 Ιανουαρίου 1943, το πλοίο ΤΖΕΝΟΒΑ που επέβαινε τορπιλίστηκε και ο ίδιος έχασε τη ζωή του. "


Στο ίδιο βιβλίο στη συνέχεια παρατίθεται και απόσπασμα της ομιλίας του γιατρού Τάσου Αναγνωστόπουλου που δόθηκε στο Κάιρο στις 13/9/1936 με θέμα τον έρανο για το νοσοκομείο Φιλιατών.

Στη συνέχεια αναφέρονται στοιχεία για το πώς το 1972 ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολυδρόσου έκανε ενέργειες για την τοποθέτηση προτομής του ήρωα γιατρού στο χωριό της καταγωγής του.

Στο ίδιο βιβλίο  υπάρχουν στοιχεία πως το 1999 - 9 Αυγούστου - πάρθηκε απόφαση από το Δήμο Παραμυθιάς και μάλιστα ομόφωνα να ονομαστεί το Κέντρο Υγείας της Παραμυθιάς ως Κέντρο Υγείας Αναστάσιου Αναγνωστόπουλου. Δήμαρχος ήταν τότε - όπως αναφέρει το βιβλίο - ο Ε. Κάτσιος. Όμως η ομόφωνη εκείνη απόφαση "πάγωσε" από το Δήμαρχο που διαδέχτηκε τον Ευάγγελο Κάτσιο, όπως αναφέρεται στη σελίδα 329 του βιβλίου...

_____________________

Αναδημοσίευση στοιχείων από


Η φωτογραφία της προτομής του Τάσου Αναγνωστόπουλου στο Πολύδροσο είναι από το καταστατικό της Αδελφότητας των απανταχού Πολυδροσιτών, της οποίας και υπήρξε ο ιδρυτής της.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου